Erişilebilirlik

Türkiye: “İsveç’in NATO’ya katılım protokolü TBMM’ye sevk edildi”


 İsveç’in NATO’ya katılım protokolü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM'ye sevk edildi.
İsveç’in NATO’ya katılım protokolü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM'ye sevk edildi.

Türkiye İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün bugün TBMM’ye sevk edildiğini açıkladı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda NATO’ya üye olmayı sabırsızlıkla beklediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan bugün yapılan kısa açıklamada, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edildiği açıklandı.

Açıklamada konuya ilişkin başka ayrıntı paylaşılmadı. TBMM'nin de protokole ilişkin oylamayı ne zaman gündeme alacağı net değil.

İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin protokolün önce TBMM dışişleri komisyonunun önüne gelmesi ve daha sonra da onay için genel kurul gündemine alınması gerekiyor.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson haberlerin basına yansımasının ardından sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, haberlerden memnuniyet duyduğunu belirterek, NATO’ya üye olmayı sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

ABD'den de Türkiye'nin adımından memnuniyet duyduğunu açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, "Bu adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Açıkçası bir süredir İsveç'in katılımının onaylanması için çağrıda bulunuyorduk. Tasarının Türk parlamentosunda ele alınmasını ve mümkün olan en kısa sürede kabul edilmesini bekliyoruz" dedi.

İsveç ve Finlandiya Rusya’nın 22 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından NATO şemsiyesi altında koruma talep etmek amacıyla NATO’ye üyelik başvurusunda bulunmuştu. Finlandiya NATO’ya resmi olarak Nisan ayında katılmıştı.

NATO’nun tüm 31 üyesinin İsveç’in üyeliğine ilişkin protokolü onaylaması gerekiyor. Türkiye ve Macaristan protokol onayını geciktirmişti.

İsveç’i terör örgütleri konusunda yeterince sert olmadığı gerekçesiyle eleştiren ve Kuran-ı Kerim’in yakıldığı eylemlere tepki gösteren Türkiye bu süreci bir süredir geciktiriyordu.

NATO Genel Sekreteri yarın İsveç'i ziyaret ediyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ün yarın İsveç'te temaslarda bulunması bekleniyor. Stoltenberg NATO-Endüstri Forumu'na katılarak burada bir konuşma yapacak.

NATO Genel Sekreteri'nin İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Savunma Bakanı Pal Jonson ve Dışişleri bakanı Tobias Billström ile görüşmesi planlanıyor.

Stoltenberg: "Hızla onaylanmasını bekliyorum"

Jens Stoltenberg, İsveç'in katılımıyla ilgili protokolün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM'ye gönderilmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

NATO Genel Sekreteri, "Yapılacak oylamayla hızla onaylanmasını ve İsveç'i çok yakında tam bir NATO üyesi olarak karşılamayı sabırsızlıkla bekliyorum. Hafta sonu görüştüğümüzde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a söylediğim gibi, bu İttifakı daha güçlü ve daha güvenli hale getirecek" ifadelerini kullandı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG