Erişilebilirlik

Türkiye Küresel Ekonomik Krizin Etkilerini Hissetmeye Başladı


Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Ali Babacan ekonomik büyüme hızının gelecek yıl yavaşlamasının beklendiğini açıkladı
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Ali Babacan ekonomik büyüme hızının gelecek yıl yavaşlamasının beklendiğini açıkladı

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Türkiye, küresel ekonomik krizden etkilenmeye başladı. Amerika’nın Sesi İstanbul muhabiri Dorian Jones, Türkiye’nin ekonomik büyüme tahminlerini aşağı çektiğini, dış ticaret açığının da arttığını bildiriyor.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Ali Babacan ekonomik büyüme hızının gelecek yıl yavaşlamasının beklendiğini açıkladı.

Babacan, 2012 yılı ekonomik büyüme tahminlerini yüzde 5’ten yüzde 4’e çektiklerini söyledi. Türk ekonomisi bu yıl yüzde 7 buçuk oranında büyüme kaydetti.

Türkiye şimdiye kadar kötü haberlerden etkilenmedi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da deyimiyle küresel ekonomik kriz, Türkiye’yi “teğet geçti”. Ekonomi son birkaç yıldır hızlı büyüme kaydediyordu.

Finansbank’tan İnan Demir, Babacan’ın açıkladığı 2012 büyüme tahminlerinin bile fazla iyimser olduğu görüşünde. İnan Demir, küresel ekonominin belirsizlik içinde olduğunu, gelecek yıl için öngörülen yüzde 4’lük büyüme oranını bile “fazla hırslı” bulduğunu söylüyor. Demir, bunun piyasalar için kaygı unsuru olacağını da sözlerine ekliyor.

Küresel Menkul Kıymetler’den Emre Yiğit , Avrupa’daki mali krizin Türkiye açısından da endişe kaynağı olduğunu belirtiyor. “Avrupa ana ticari ortağımız” diyen Yiğit, Türkiye’nin ithalat ve ihracatını neredeyse yarı yarıya Avrupa’yla yaptığını, Avrupa ekonomisinin krize girmesi durumunda bundan Türkiye’nin ticaretinin de etkileneceğini ve doğal olarak Türk ihracatçıların güçlüklerle karşılaşacağını belirtiyor.

Bir ülkenin belli bir dönemde ithalatının ihracatını geçmesi durumunda dış ticaret açığı doğuyor. Bu açığı kapatmak isteyen bir ülke, başka ülkelerden düşük faizlerle kredi alıyor. Ancak açık verme durumu uzadıkça, borçlan ma da artacağı için uzun vadede ülke ekonomisinin bundan etkilenmesi kaçınılmaz.

Finansbank ekonomi uzmanlarından İnan Demir, bu durumun Türkiye’yi 2008’de Lehman Brothers’ın yaşadığı şoklara maruz bırakacağını söylüyor. İnan Demir, bu durumda Türk ekonomisinin 2012’de büyüme yerine küçülebileceğini söylüyor, ancak her ne kadar bu tarz bir senaryo gündemde olmasa bile, dikkate almakta yarar bulunduğunun altını çiziyor.

Türk şirketlerinin Avrupa’ya bağımlılıklarını azaltması ve diğer ülkelere yönelmesi, bu tarz mali dalgalanmalardan kaçınmayı sağlayabilir. Türk Lirası’nın son dönemde yaşadığı değer kaybıysa Türkiye’nin ihraç ettiği ürünleri daha ucuzlatmış durumda. Bu da gelecekte yaşanabilecek sorunları azaltabilir.

2012 yılında Türkiye’nin Amerika, Japonya ve gelişmekte olan ülkelere ihracatını arttırmasını beklediğini söyleyen Emre Yiğit, Türk Lirası’nın son dönemde yüzde 20-25 değer kaybettiğini hatırlatıyor. Bu da Türk ihracatçıların dışarısıyla rekabet gücünü arttıran unsurlardan biri.

Ne kadar dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olursa olsun, bu durum Türkiye’yi küresel ekonomik durgunluktan muaf tutmuyor.

XS
SM
MD
LG