Erişilebilirlik

Türkiye Lübnan'da Arabuluculuğa Devam Ediyor


Türkiye Lübnan'da Arabuluculuğa Devam Ediyor
Türkiye Lübnan'da Arabuluculuğa Devam Ediyor

Türkiye ve Katar , Lübnan’da Suudi Arabistan’ın arabuluculuktan çekilmesinin ardından siyasi krize çözüm bulma çabalarını sürdürdü.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Katar dışişleri bakanı Başbakan Saad Hariri, parlamento başkanı Nebih Berri ve Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile görüştü. İki bakan ayrıca Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Suriye yanlısı Hristiyan lider Mişel Aoun ile de biraraya geldi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Lübnan’daki siyasi krizi giderme konusunda yürüttükleri arabuluculuk çabalarını sona erdirdiklerini açıklamıştı.

El Arabiya televizyonuna demeç veren Bakan Suud El Faysal, ‘Lübnan sorununu tamamen çözmek’ üzere Kral Abdullah’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile temas kurduğunu ancak Kral’ın bu arabuluculuk girişiminden daha sonra vazgeçtiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı, parçalanmaya ve bölgesel ayrılığa gidilirse bunun farklı dinlerle, farklı etnik grupların barış içinde birarada yaşadığı Lübnan’ın sonu olacağını da belirtti.

Lübnan, BM’nin, 2005 yılında dönemin Başbakanı Refik Hariri’ye düzenlenen suikastle ilgili olarak Hizbullah örgütünün bazı üyelerini yargıya sevk etme çabası nedeniyle aylardır siyasi kriz yaşıyor.

BM’nin bu çabasını protesto eden Hizbullah ve müttefikleri koalisyon hükümetinden geçen hafta çekildi.

Bu arada BM’nin hazırladığı dava dosyası yargı makamlarına iletildi.

Dosyanın içeriği tam olarak bilinmiyor. Yargıçların, sunulan kanıtların dava açılmasına yetip-yetmediğine karar vermesinin birkaç hafta sürmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG