Erişilebilirlik

Türkiye Musul için İncirlik’i Açmıyor


Ankara'yı ziyaret eden ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Lloyd Austin
Ankara'yı ziyaret eden ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Lloyd Austin

Irak Ordusu’nun Tikrit’te ilerleyişi sürerken Türkiye, olası Musul harekatında İncirlik Üssü’nü koalisyon güçlerinin kullanımına açmasının şimdilik söz konusu olmadığını açıkladı. Buarada ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Lloyd Austin, Musul harekatı konusunda temaslarda bulunmak üzere Ankara’da

İran milis kuvvetleri destekli Irak Ordusu’nun IŞİD güçlerinin hakim olduğu Tıkrit’teki başlattığı operasyonun olumlu sürmesi Musul’a yönelik kara operasyonunu da kuvvetlendiriyor. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Kuvvetler Komutanı Lloyd Austin, bu bağlamda Türkiye’de.

ABD’li komutan, Musul harekatını görüşmek için Türkiye’de

Austin’in Ankara’daki temaslarında Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’le de görüşmesi bekleniyor. İki komutanın en önemli gündem maddesi hiç şüphesiz Türkiye’nin IŞİD’e karşı gerçekleştirilecek olası Musul harekatında koalisyon güçlerine vereceği destek oluşturacak. Görüşmede Türkiye’nin ABD’yle askeri ilişkilerinin de ele alınması muhtemel.

Bugün Musul’a yönelik harekat Dışişleri Bakanlığı’ndaki haftalık basın toplantısının da en dikkat çekici gündem maddesiydi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, İncirlik Üssü’nün de şu aşamada kullanılmasının gündem dışı olduğunu söyledi. Bilgiç, ‘İncirlik’in kullanılması kapsamlı bir sürecin parçası olabilir ama şu an için söz konusu değil’ dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’nin İranlı milis güçleri destekli Irak Ordusu’nun Tıkrit Operasyonu’nu Türkiye’nin yakından takip ettiğini de belirtti.

Yılmaz: 'Türkiye 1500 Peşmerge’ye eğit-donat kapsamında eğitim verdi'

Musul Operasyonu’na katılması sözkonusu olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin askeri gücü olan Peşmerge Güçleri’nin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitimi sürüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Toplantısı sonrası Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bu konudaki son durumu aktardı.

Yılmaz, ‘Türkiye hem Irak ordusuna hem Peşmerge'ye hem de Sünniler'e eğit-donat, istihbarat ve lojistik destek vereceğini çok açık şekilde ifade etti. Bu eğitim Peşmerge'ye başladı. Sahaya gittik, gördük; o devam ediyor. Diğerlerine de en kısa zamanda başlayacak. Teklif ediyorsunuz, bu teklifin de karşı taraftan kabul edilmesi lazım. ‘'Evet'’ diyorlar ancak uygun yer gösterecekler, eğitim orada verilecek. '’Burada değil, Türkiye'de derlerse' biz buna da açığız ama yerinde eğitim vermeyi tercih ediyoruz" dedi.

Eski Musul Valisi Esil Nuceyfi’nin ‘Türkiye Musul’daki bazı Sünni aşiret mensuplarına eğitim verecek’ ifadesini de doğrulayan Milli Savunma Bakanı ancak bu eğitimin Kuzey Irak Kürt Yönetimi Bölgesi’nde verileceğinin altını çizdi.

İsmet Yılmaz, Türkiye’nin şu ana kadar eğit-donat kapsamında 1500’den fazla Peşmerge askerine eğitim verdiğini belirtti.

Günay: Türkiye, IŞİD’e militan devşiren hücreleri takip ediyor mu?

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir soru önergesi verdi. Bağımsız İzmir milletvekili, soru önergesinde, ‘Türkiye'nin Suriye sınırları ülkemizin en uzun kara sınırlarıdır. Bu sınırlarımızdan geçen çok sayıda genç yurttaşımızın IŞİD'e katıldığı hükümet sözcüsü bakan tarafından açıklandı. Bu yurttaşlarımızın kimlikleri, yurt dışında kaldıkları süre, ülkeye dönüp dönmedikleri hakkında Hükümetinizin elinde bilgi var mıdır? Varsa nedir?’ diye sordu.

Türkiye’den IŞİD'e katılanlar arasında onlarca kamu görevlisi bulunduğu yönündeki haberleri soru önergesine taşıyan Ertuğrul Günay, ‘bunlarla ilgili hükümetinizin yaptığı bir araştırma var mıdır? Bu kamu görevlileri hangi kurumlara mensuptur? Bunlarla ilgili yapılmış bir resmi işlem var mıdır? Varsa nedir? Türkiye'den IŞİD terör örgütüne militan devşirme konusunda çalışan hücreler takip edilmekte midir? Bu konuda yapılmış bir resmi işlem ve varılmış sonuç var mıdır?’ dedi.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG