Erişilebilirlik

'Hafter Saldırgan Tutumuna Son Vermeli'


Libya konulu zirve için Berlin’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hafter’in siyasi sürecin önünü açması için saldırgan tutumuna son vermesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, siyasi sürecin diğer ayaklarının uygulanması için Hafter’in saldırgan tutumunun sona ermesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan bu açıklamasını zirve için Berlin’de bulunan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşme sırasında dile getirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in davetiyle Berlin’de düzenlenecek Libya Zirvesi’ne BM, Avrupa Birliği, Arap Ligi, Afrika Birliği, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Mısır, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Kongo Cumhuriyeti’yle birlikte Türkiye de katılıyor.

Libya’da BM tarafından tanınan Trablus hükümetine açık ve tam destek veren Türkiye’nin zirvede öncelikli hedefi, ülkede ateşkesin sağlanmasına zemin oluşturmak.

Erdoğan: ‘BM riyasetinde bir an önce Libya’da seçim atmosferine girilmesi olumlu bir gelişme olacaktır’

Berlin’e gitmeden İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gazetecilere açıklamalarda da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters Haber Ajansı’nın yayınlamış olduğu ‘Libya Zirvesi Taslak Metni’nden haberdar olmadığını söylemişti.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Bize ulaşmış böyle bir metin yok. Şu anda Berlin’e gittiğimizde önümüze böyle bir şey gelir mi göreceğiz. BM riyasetinde biran önce Libya’da seçim atmosferine girilmesi olumlu bir gelişme olacaktır. Bunun sağlıklı şekilde olması lazım. Silahların gölgesinde bir seçim düşünülemez. BM tarafından tanınan meşru Libya hükümeti, Nisan 2019’dan beri çok yoğun saldırılara maruz kalıyor. Darbeci Hafter ve destekçilerince gerçekleştirilen bu saldırılarda şimdiye kadar yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Yine çatışmalar nedeniyle 400 bine yakın Libyalı kardeşimiz evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yerlerinden edilen insanların bilhassa Tunus ve Cezayir’de ciddi bir göç baskısı oluşturduğunu görüyoruz. Berlin Zirvesi'ni, ateşkesin tahkimi ve siyasi çözüm yolunda özellikle önemli bir adım olarak görüyoruz. Ateşkes ve Berlin Zirvesi’yle yeniden filizlenen umutlar kan ve kaos tüccarlarının ihtiraslarına kurban edilmemelidir’’ ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan: ‘‘DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütlerinin Libya'da tekrar zemin kazandığına da şahit oluyoruz’’

Konuşmasında Türkiye’nin en baştan beri meşru Trablus hükümetine kararlı desteğinin sürdüğünü vurgulayan Erdoğan, Berlin Zirvesi’nin gerçekleşmesinde Putin’le İstanbul’da yaptığı görüşmenin önemli rol oynadığını dile getirirken Libya’da radikal cihatçıların zemin kazandığına da vurgu yapmıştı.

Cumhurbaşkanı, ‘‘DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütlerinin Libya'da tekrar zemin kazandığına da şahit oluyoruz. Saldırılar Libya'nın yanı sıra komşu ülkeler başta olmak üzere tüm Akdeniz'in istikrarını tehdit eder boyuta ulaşmıştır. Darbeci Hafter'in pervasız saldırıları karşısında uluslararası toplum maalesef gerekli tepkiyi bugüne kadar göstermemiştir. Libya'da sükunet, 8 Ocak'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Sayın Putin'le İstanbul'da yapılan ateşkes çağrısı sayesinde sağlanmıştır. Bu çabalar da Berlin Zirvesi'nin düzenlenmesi için gereken zemini oluşturmuştur. Darbeci Hafter ve destekçilerinin dizginlenmesinde ülkemizin sergilediği kararlı tutumun büyük payı vardır. Ülkemiz bu adımlarıyla Akdeniz'deki haklarını garanti altına almanın yanı sıra Libya'nın geleceğine de sahip çıkmıştır’’ diye konuşmuştu.

‘‘Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma Yunanistan’ı çıldırttı, Miçotakis oyunu yanlış oynuyor’’

Erdoğan basın toplantısında, geçtiğimiz günlerde Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter’i Atina’ya davet ederek görüşen Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’i de eleştirdi.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Yunanistan, Almanya'ya davet edilmediği için ciddi bir rahatsızlık içerisinde. Aslında Libya ve Türkiye arasında varılan anlaşma, zaten Yunanistan'ı çıldırtmıştı. Ardından kiminle nasıl bir anlaşmaya gidelim ki bunun rövanşını alalım diye düşündü. Sarrac, BM tarafından tanınmakta. Onlar başka formüller arayışında. Hafter’i Yunanistan’a davet etti. Orada pozlar verdi. Bu rövanşist anlayışla nasıl farkı bir yere varırım diye bu görüşmeleri yaptılar. Bizim nazarımızda hiçbir kıymet-i harbiyesi yok. Hafter, Berlin’de neler söyleyecek göreceğiz. Miçotakis oyunu yanlış oynuyor. Attığı adımlar doğru adımlar değil. Bu sürece iyi başlamadı. Türkiye ile münasebetlerinde iyi adımlar atmıyor. Nato zirvesinde ki konuştuk bazı şeyleri paylaştık. Ama atılan adımlar doğru değil” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG