Erişilebilirlik

Türkiye İnternet Özgürlüğünde 'Gözetim Altında'


Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 2012 İnternet özgürlüğü raporunda Türkiye bu yıl da “gözetim altındaki ülkeler” listesinde yer aldı. Çok sayıda İnternet sitesinin yasak olduğuna, filtre uygulamasına ve anahtar kelimelerin yasaklanması girişimine dikkati çeken örgüt, “baskı altındaki İnternet kullanıcılarının gizli sansüre karşı kampanyalar geliştirdiğini” de bildirdi.

İnternet özgürlüğü açısından “gözetim altındaki ülkeler” listesinde, Türkiye’nin yanı sıra, Avustralya, Mısır, Eritre, Fransa, Hindistan, Kazakistan, Malezya, Rusya, Güney Kore, Sri Lanka, Tayland, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri var. Bunun yanında Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün “İnternet düşmanı ülkeler” listesinde, Bahreyn, Beyaz Rusya, Burma, Çin, Küba, İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Suriye, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam yer alıyor.

Bugün yayınlanan raporun Türkiye bölümünde şöyle deniyor: “Türkiye, saçmalığın sınırında olan 138 kelimeyi internette yasaklama planından vazgeçmişe benziyor. Ancak internette içeriğin filtrelenmesini sağlayan sistemin geliştirilmesi, tercihe dayalı olsa da gizli sansür olarak görülüyor.” Örgüt, Türkiye’de binlerce internet sitesine halen erişilemediğini, filtreleme girişimlerinin kaygı yarattığını ve internet kullanıcılarıyla internet gazetecilerinin yargılanmaya devam ettiğini bildirdi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Türkiye’de 15 bin 596 internet sitesinin yasaklandığını, yasaklı internet sitelerinin sayısının geçen yıla oranla yüzde yüz arttığını belirtti. Verilerini www.engelliweb.com internet sitesine dayandıran örgüt, yasaklanan sitelerin büyük kısmını şans oyunları, pornografik, çocuk istismarı veya yayın haklarını ihlal eden sitelerin oluşturduğunu da yazdı. Örgüt, Kürt sorununu temel alan 15 haber sitesinin de yargı kararlarıyla kapatıldığını vurguladı.

İnternet özgürlüğü raporunda Türkiye’de bazı anahtar kelimelerin yasaklanmasını öngören düzenleme konusunda bir gelişme olmadığının tahmin edildiğini bildiren örgüt, internet erişiminin filtrelenmesini öngören sistemi eleştiriyor, tercihe dayalı olsa da özgürlüğü kısıtlayan bir uygulama olduğunu yazıyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler, Türkiye’de evrim teorisini işleyen sitelerin yasaklandığına da dikkati çekti.

Örgüt raporunda internet ortamında yapılan yayınlar nedeniyle açılan davalara da ayrıntılı yer veriliyor.

Raporun Türkçe tam metni: http://en.rsf.org/IMG/pdf/turkiye_2012-2.pdf

XS
SM
MD
LG