Erişilebilirlik

Türkiye: İran ile Nükleer Görüşmeler Başlatılmalı


İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile..
İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile..

Ankara, bölgede artan gerginliğin giderilmesine yardımcı olacağını belirterek İran ile uluslararası nükleer görüşmelerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

İran ile BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesiyle Almanya arasındaki görüşmeler bir yıldır kesilmiş bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tüm tarafların nükleer görüşmeleri yeniden başlatmak istediklerini söyledi. Davutoğlu, Ankara’da ülkeyi ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye’nin görüşmelere evsahipliği yapmaya hazır olduğunu da açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Salihi ise altı ülkeyi hiçbir “özür “göstermeden görüşmeleri yeniden başlatmaya çağırdı.

Amerika, İran’ın nükleer programını görüşmeyi ciddiye alması halinde konuyu önkoşul ileri sürmeden görüşmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Salihi, buna cevap olarak Obaya yönetiminden öneriye açıklık getirmesini istedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, görüşmelerle ilgili somut bir plan sunulmadığını; Avrupa Birliği ise, geçen Ekim'de İran'a gönderilen mektuba hala cevap beklendiğini duyurdu.

Bu arada Amerika Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, İsrail’de Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüşüyor. Barak, ülkesinin İran’ın nükleer tesislerine saldırıp saldırmama konusunda henüz karar vermediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG