Erişilebilirlik

Türkiye Suriyeli Sığınmacıların Çocukları İçin Okul Açtı


Türkiye Suriyeli Sığınmacıların Çocukları İçin Okul Açtı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Okulların çoğu yaklaşık 200 bin Suriyeli mültecinin yaşadığı kamplarda bulunuyor. Apartmanlarda ya da akrabalarının yanında kalan binlerce çocuk son zamanlara kadar okuldan yoksundu

Suriye’de çatışmalar ikinci yılını doldururken komşu Türkiye’de mülteci çocuklar için okullar kuruldu. Okulların çoğu yaklaşık 200 bin Suriyeli mültecinin yaşadığı kamplarda bulunuyor. Ancak apartmanlarda ya da akrabalarının yanında kalan binlerce çocuk son zamanlara kadar okuldan yoksundu.

Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Bob Gaziantep’ten bildiriyor.

Gaziantep’teki okulda dördüncü sınıfa giden Suriyeli mülteci çocuklar Türk eğitim sistemine bağlı kalmakla birlikte derslerini Arapça görüyor.

Okul, çocukların yakında geri dönemeyecekleri anlaşılınca Ekim ayında açılmış.

Sekiz sınıfta yaklaşık 600 Suriyeli çocuk ders görüyor. Küçükler sabahları, büyükler öğleden sonra okula devam ediyor. Geceleri ise 300 kadar anne baba okula Türkçe öğrenmeye geliyor. Her çocuk gibi Suriyeli çocuklar da resim yapmayı seviyor. Resimlerin çoğu içinde yaşadıkları zor durumu yansıtıyor. Okul müdürü Orhan Büyükaslan resim yapmanın çocuklara yaşadıkları şoku aşmada yardımcı olduğunu söylüyor: “Resimlerde gördüğünüz gibi, çocuklar savaşa, çatışmalara, şiddete, bombalamalara tanık olmuş. Kendileri ve aileleri çok gergin. En ufak bir olayda bağırmaya, kavgaya başlıyorlar. İçlerinden neler geçtiğini anlıyoruz. Bu yüzden yaptıklarını hoş görüyoruz.”

Gaziantep Belediyesi okul ve öğrenci masraflarını karşılıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey bu kadar çok sayıda yabancının varlığının gerginlik yaratabileceğini, ancak yerel halk Birinci Dünya Savaşı sonrası çekilan acıları hala unutmadığı için sığınmacıları anladığını söylüyor: “Gaziantep korkunç bir savaş yaşamış, nüfusunun yüzde 25’i öldürülmüş. Halk herşeyi kaybetmenin ve yiyeceksiz kalmanın ne demek olduğunu biliyor. Bu yüzden Suriyeli sığınmacıların durumunu anlıyoruz. Bu yüzden mültecileri bağrımıza basıyoruz.”

Belediye Başkanı Güzelbey insanların acı çekmesinin ve Suriye’deki yakında bitecekmiş gibi görünmeyen yıkıma çok üzüldüğünü de söylüyor.

Gaziantepli yetkililer şimdiden Suriyeli çocuklar öğrenimlerini tamamlayıp okullardan ayrıldıklarında ülkelerinden kaçıp gelecek daha binlercesine nasıl eğitim olanağı sağlayacaklarını düşünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG