Erişilebilirlik

Türkiye Suriye'ye Nota Verdi


Şam'da Katar büyükelçiliği önünde toplanan Esat yanlısı göstericiler
Şam'da Katar büyükelçiliği önünde toplanan Esat yanlısı göstericiler

Suriye’nin büyük kentlerinde onbinlerce hükümet yanlısı Arap Birliği’nin Şam’ın üyeliğini askıya alma kararını protesto ederken Türk büyükelçiliği ve konsolosluklarına da saldırdı.

Türkiye saldırıları şiddeti protesto ederek Suriye’ye nota verdi ve sorumluların cezalandırılmasını istedi. Ankara ayrıca elçilik personelinin ailelerini tahliye kararı aldı ve Suriye’ye girecek Türk vatandaşları için seyahat uyarısında bulundu.

Suriye televizyonu Şam, Halep ve diğer kentlerde büyük kalabalıkların katıldığı gösterilerden görüntüler verdi. Göstericilerin Suriye bayrakları salladıkları ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın resimlerini taşıdıkları görüldü.

Anadolu ajansına göre Esad yanlısı göstericiler Türkiye’nin Şam’daki büyükelçiliğiyle Halep ve Lazkiye’deki konsolosluklarına saldırdı ve binalara girmeye çalıştı. Türkiye, Suriye’nin barışçı hükümet karşıtı göstericilere karşı kuvvet kullanmasını şiddetle eleştiriyor.

Suudi Arabistan, büyükelçiliğine yapılan taşlı saldırı ve bazı ofislerinin yağma edilmesini şiddetle kınadı;ülke çıkarlarının korunmasından Şam hükümetini sorumlu tuttuğunu bildirdi.

Katar büyükelçiliğinin önünde toplanan büyük bir kalabalık kapıları kırarak içeri girdi.

Göstericiler Şam’daki Suudi Arabistan ve Katar büyükelçiliklerine de saldırdı.

Arap Birliği Cumartesi günü , eğer sekiz aydır süren halk ayaklanmasına karşı şiddeti sona erdirmezse Suriye’nin üyeliğini Çarşamba’dan itibaren askıya alacağını açıklamıştı.

Örgütün Mısır'daki olağanüstü toplantısında alınan karara göre, güvenlik kuvvetleri rejim karşıtı göstericilere saldırmaktan vazgeçmediği sürece Suriye, Arap Birliği toplantılarına katılamayacak.

Katar Başbakanı el Tani, askeri birliklerin kışlalarına geri çekilmesi gerektiğini vurguladı ve Şam hükümetinin kabul ettiği Arap Birliği barış planını uygulamaya koymasını istedi.

El Tani, örgütün Arap Birliği üyelerinden Şam büyükelçilerini geri çekmelerini ve Suriye’ye karşı ekonomik yaptırım uygulamalarını talep ettiğini de duyurdu.

Arap Birliği’nin Kahire toplantısında alınan karara Suriye, Lübnan ve Yemen aleyhte oy verdi, Irak ise oylamaya katılmamayı tercih etti.

Arap Birliği'nin planı Şam hükümetinin asker ve polisleri kentlerden çekmesini, siyasi tutukluları salıverilmesini ve gazetecilerin serbestçe çalışmasına izin vermesini öngörüyordu. Suriye planı kabul etmesine rağmen şartlarını yerine getirmedi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG