Erişilebilirlik

'Türkiye Teknolojide Lider Olabilir'


'Türkiye Teknolojide Lider Olabilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:57 0:00
Linki indirmek için
Türkiye’de, son yıllarda ekonomik alanda görülen ilerleme, hem girişimciliği güçlendirdi hem de teknoloji geliştirme konusuna odaklanma fırsatı yarattı. Bu trend devam ederse Türkiye, teknolojide önde gelen ülkeler arasına girebilir mi, hangi alanlarda sivrilme şansı var? Amerika’nın Sesi’ne konuyu değerlendiren Turk TechNet adlı sivil toplum örgütünün kurucularından Fatih Özlütürk, “Türkiye’deki teknoloji şirketleri dünya liderleri arasına girebilir” diyor, ancak bunun için doğru alanların seçilmesi gerektiğini kaydediyor.

Özlütürk, “Türkiye, her alanda birincilik için yarışmak zorunda değil, kendisi için bölgesi için önemli olan birkaç sektörü seçip, teşvikleri bu alanlara yönlendirirse dünya lideri olabilecek Türk şirketleri gelişebilir,” diyor. Fatih Özlütürk, bu potansiyel alanları da yazılım, akıllı telefonlar, cep telefonları ve yeşil enerji teknolojileri olarak sıralıyor.

Patent başvurularında sınır yok

300’ü aşkın kayıtlı patent ve başvurusu bulunan Özlütürk, Türk teknoloji gurularına önemli bir tavsiyede de bulunuyor ve patent başvurularını ulusal düzeyle kısıtlamamalarını öneriyor. Özlütürk, “Patent anlaşmalarında yapılan yenilik sayesinde artık başvurular küresel düzeyde yapılabiliyor, teknoloji geliştirenler başvurularını uluslararası düzeyde yaparak hem zamandan hem de maliyetten tasarrufta bulunabilir,” diyor. Turk TechNet kurucularından Özlütürk, bu şekilde alınacak bir patentin birden fazla ülkede koruma altına alabileceklerine dikkati çekiyor.

Özlütürk’le yaptığımız söyleşiyi yukarıdaki video oynatıcıdan izleyebilirsiniz.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG