Erişilebilirlik

Türkiye ve Mısır Arasında 10 Yılın Ardından İlk Temas


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri Kahire'de biraraya geldi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri Kahire'de biraraya geldi.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 yıl aranın ardından Mısır’a ilk üst düzey ziyareti gerçekleştirdi. Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri’yle biraraya gelen Çavuşoğlu ve Şükri diplomatik ilişkilerin en kısa zamanda üst düzeye çıkarılacağı mesajını verdi.

Türkiye ile Mısır Arasında 10 Yılın Ardından İlk Üst Düzey Görüşme
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00


Mısır’da 10 yıl önce yaşanan darbeyle Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinin ardından gerilen ve kopan Türkiye Mısır ilişkilerinde 10 yıl sonra ilk düzey ziyaretle yeniden normalleşme adımı atıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır’ın başkenti Kahire’ye resmi bir ziyarette bulundu.

Başkent Kahire’de Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri’yle biraraya geldi. İki bakan başbaşa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında ilişkilerin normalleşmesi mesajları verildi.

Düzenlenen basın toplantısında Çavuşoğlu, yaşanan süreçten iki tarafın da alacağı dersler olduğunu bundan sonra da ilişkilerin bir daha kopmaması için her iki tarafın da üzerine düşeni yapacağını söyledi. Mısır Dışişleri Bakanı Şükri de iki ülke ilişkilerinin yeniden büyükelçiler düzeyine çıkarılması konusunda çalışmaların sürdüğünü kendilerinin iş birliklerine açık olduklarını söyledi. Mısır Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Kahire’yi ziyaretinden son derece mennun olduğunu da dile getirdi.

Mısır Dışişleri Bakanı açıklamasında ayrıca Katar’da düzenlenen Dünya Futbol Şampiyonası’nda Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşılaşmalarına ve el sıkışmalarına atıfta bulundu. Şükri “İki lider Doha’da buluştuklarında ortada siyasi bir niyet ve iki liderin ilişkilerin normalleştirilmesi yolunda yönlendirmeleri vardı” ifadelerini kullandı.

Mısır 6 Şubat’ta Türkiye’de 11 ili vuran depremlerin ardından ilk yardım gönderen ülkelerden biri olmuş ve Mısır Dışişleri Bakanı Şükri de deprem bölgesini ziyaret etmişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, basın toplantısında Şükri’nin bu ziyaretine atıfta bulundu ve Mısır Dışişleri Bakanı’nı en kısa zamanda yeniden Türkiye’ye beklediğini ifade etti.

Çavuşoğlu, Mısır’ı ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu dile getirirken Mısır’a deprem sonrası verdiği destekten ötürü de teşekkür etti. Mevlüt Çavuşoğlu, Şükri’yle ilişkilerin nasıl normalleştirileceği konusunu masaya yatırdıklarını, iki ülke arasındaki mekanizmaların yeniden canlandırılacağını söyledi. Çavuşoğlu, iki ülke arasında aslında ciddi fikir ayrılıkları olmadığını diyalog eksikliğinden kaynaklanan yanlış anlaşılmalar olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, ikili ilişkiler dışında görüşme kapsamında başta Suriye, Libya, İran-Suudi Arabistan yakınlaşması ve Somali olmak üzere bölgesel çok sayıda konuda da görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, Türk şirketlerinin Mısır’daki yatırımlar konusunda teşvik edeceklerini dile getirdi.

ABD de görüşmeden memnun

Türk ve Mısır'ın dışişleri bakanı düzeyinde temas sağlaması Washington yönetimi tarafından da memnuniyetle karşılandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan iki bakanın görüşmesiyle ilgili Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Sullivan mesajında "Bugün 10 yıldan fazla bir süre sonra Türk Dışişleri Bakanı'nın Mısır'a yaptığı ziyareti memnuniyetle karşılıyoruz. Bu daha istikrarlı ve müferreh bir bölge açısından önemli bir adım" ifadelerini kullandı.


Türkiye ve Mısır arasında Mısır’da 2013 yılında düzenlenen darbe sonrası ilişkiler kopmuş ve her iki ülke de karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çekmişti. 2013 yılında darbeyle devrilen Mısır’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 2019 yılında tutuklu olduğu hapishanede hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG