Erişilebilirlik

Türkiye ve Venezuela 'Ekonomik Dayanışma' Mesajı Verdi


Türkiye ve Venezuela 'Ekonomik Dayanışma' Mesajı Verdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza’nın ortak basın toplantısıyla her iki ülke özellikle ABD’nin altın ticareti başta olmak üzere ekonomik yaptırımlarına karşı dayanışma göstereceklerini bildirdi.

Çavuşoğlu ve Arreaza, Ankara’da düzenledikleri ortak basın toplantısıyla Türkiye–Venezuela arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Ankara’nın, Washington Yönetimi aksine Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimini destekleme kararının arkasında durduğunu ve ABD’nin yaptırım uygulanabileceği açıklamalarına karşın ekonomik destek verilmesi kararında olduğu dikkat çekti. Ankara, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin aksine Maduro yönetimini meşru hükümet kabul ettiğini ve Ulusal Meclis Başkanı Juan Guiado’nın devlet başkanlığı ilanını tanımadığını da yineledi.

Bakan Çavuşoğlu, “Venezuela, maalesef 23 Ocak’ta Guiado’nun kendisini temelsiz şekilde tek taraflı devlet başkanı ilan etmesinden bugüne zor günler geçiriyor. Türkiye olarak devletlerin içişlerine karışmama ve halk iradelerine saygı prensibi çerçevesinde (Nicolas) Maduro yönetimini Venezuela meşru hükümeti olarak tanımaktayız” dedi.

Türkiye’nin meşru hükümetleri değiştirmek için yabancı müdahalelere, demokratik olmayan yöntemlere ve tek taraflı yaptırımlara başvurulmasına karşı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, özetle, “Tek taraflı yaptırımlar sadece halk kitlelerini mağdur ediyor. Venezuela'daki herhangi olumsuz bir durum tüm Latin Amerika’yı hatta Karayipler’i etkileyebilir. Venezuela’nın dayanışma içinde bu zor günleri aşacağını düşünüyoruz. Biz Venezuela’yla işbirliğini önümüzdeki süreçte sürdürmeye devam edeceğiz. Venezuela'yı desteklemeye devam edeceğiz. Venezuela halkının yanındayız” ifadelerini kullandı.

“Venezuela’yla ticaret yapmamamız düşünülemez”

Çavuşoğlu, ABD’nin Venezuela’ya uyguladığı yaptırımları ve Washington’un Türkiye’yle Venezuela arasındaki altın ticaretine ilişkin yaptırım uygulama görüşünü de değerlendirdi.

Öncelikle uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Venezuela’nın içişlerine müdahale edilmesini kabul etmeyeceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, “Venezuela’daki Maduro yönetimini sevmeyebilirsiniz. Ama ülkedeki tüm insanları cezalandırarak bir netice almaya çalışmak insani değildir. Ticaretin kurallarını Dünya Ticaret Örgütü belirler. Buna uygun bir şekilde bağımsız ülkeler kendi arasında ticaret yapar. Kalkıp ‘her ülkeye karşı bu konuda yaptırım uygulayacağım, diğerine bunu yapacağım’ derseniz bugün tüm dünya bu tek taraflı kararlar karşısında çok rahatsız, bunu görüyoruz. Kendi para biriminde bile yapılması doğru değildir. Amerika’nın dolarla ticareti engellemeye çalışması bile uluslararası hukuka aykırıdır. Ticaret kurallarına aykırıdır. Hadi onu geçtik, bu sefer altınla yapılan ticarete de karşı. Şimdi bu nedir? ‘Ben büyük ülkeyim bütün kuralları ben belirlerim’. Böyle olmamalı. Biz uluslararası hukuka inanıyoruz. Çok taraflılığa inanıyoruz. Bir ülkenin tek başına aldığı kararları doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, ABD’nin görüşü aksine tam tersine ikili ticaret ilişkilerini geliştirmek istediklerini işaret ederek, “Venezuela halkının çektiği sıkıntıları görürken o ülkeyle ticaret yapmamamız düşünülemez. Bizim bu konulardaki tutumumuz gayet nettir” mesajını verdi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza da "Venezuela'nın zor dönemlerinde Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bize dostluk örneği gösterdi" dedi.

“İkili ilişkilerimizi ilerletmemizi kimse engelleyemeyecek”

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, son dönemde Türkiye’yle diplomatik ilişkilerde ve görüşme trafiğinde çok hızlı bir gelişme sağlandığını vurgulayarak, böylece ikili ticari ilişkilere de ivme kazandırıldığını söyledi. Arreaza, ABD’nin Venezuela’yla Türkiye arasındaki altın ticari başta olmak üzere ekonomik ilişkilerini hedef almasını eleştirerek, “Venezuela ve Türkiye’nin ticari ilişkilerini arttırmak ve işbirliğini bir adım daha ileriye taşımak adına alternatif yollar bulmak için durmadan çalışacaklarını söylemek gerekir. Bu noktada Türkiye ve Venezuela arasındaki ilişkilerin son derece esnek bir yapısı olduğunu söylemek gerekir. Karşımıza çıkan herhangi bir zorluğa göre değişikliğe uğrayıp ileri gitmeye devam eden bir ilişki yapısına sahibiz. Bunu da hiçbir şekilde hiç kimse engelleyemeyecek” dedi.

Arreaza, ABD yönetimine “dünyayı kontrol etme hırsı sergilediği” görüşüyle tepki göstererek, şu anda dünya jeopolitiği tartışmasında odak noktada Venezuela’nın olduğu konusunda Çavuşoğlu’yla hemfikir olduklarını da dile getirdi. Türkiye’nin de Birleşmiş Milletler’e (BM) üye olan çok sayıda ülke gibi Venezuela’nın içişlerine karışılmaması yönünde tavır aldığını kaydeden Arreaza, “Şu anda ülkemizde yaşanan şey, yasal olmayan yollarla ülke yönetimini ele geçirerek, ülkenin sahip olduğu zengin kaynakları bir şekilde elde etme hırsına bağlıdır. Venezuela olarak pek çok ambargoya maruz kalıyoruz. Bunu Küba’ya uygulanan ambargoya benzetebiliriz ancak bu daha saldırgan ve ısrarcı bir yapıya sahip” diye konuştu.

Çavuşoğlu ABD’de Bolton ve Pompeo ile görüşecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’deki temaslarına ilişkin bilgi vererek, ikinci durağı olacak Washington’da Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşeceğini açıkladı. Çavuşoğlu’nun, “ABD’yle Patriot füze sistemi ve F-35 askeri uçaklara ilişkin nasıl bir müzakere yapılacağı” sorusuna karşılık sadece kimlerle görüşeceğini açıklamakla yetinmesi de dikkat çekti.

Çavuşoğlu, Yeni Zelanda’daki İslam karşıtı terör saldırısı dolayısıyla Salı günkü BM Genel Kurul toplantısı için New York’a gideceğini kaydetti. New York’ta BM karşısındaki yeni Türk Evi’ne ilişkin belediye yönetimince düzenlenecek törene katılacağını anlatan Çavuşoğlu, sonrasında Washington’da NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacağını bildirdi. Çavuşoğlu, burada Pompeo ve Bolton ile müzakerelerde bulunacağını işaret etti.

Çavuşoğlu, son olarak ABD’de Kuzey Carolina’da Nobel Kimya Ödülü Aziz Sancar’ın kuruluş çalışmalarını yürüttüğü Türk merkezini ziyaret edeceğini de aktardı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG