Erişilebilirlik

Türkiye Washington'un Kararını Bekliyor


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Litvanya ziyaretinde resmi törenle karşılanırken
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Litvanya ziyaretinde resmi törenle karşılanırken
Geçen hafta Suriye’ye yönelik ivedi ve güçlü bir operasyon bekleyen Türkiye, ABD Başkanı Barack Obama’nın Kongre’nin onayını bekleme kararı almasından sonra 9 Eylül’e kilitlendi. ABD Başkanı’nın kısa süreli bir müdahale mesajı vermesinin Ankara’nın bazı kilit noktalarında şaşkınlık yarattığı açık ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül böyle düşünmüyor.

Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey G. Karlov'un güven mektubu sunmasından önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Cumhurbaşkanı, Başkan Obama’nın kararını ABD’nin siyasi dinamikleri içinde değerlendirmek gerektiğini söyledi.
ABD iç politikasının Amerikan Başkanı’nı Kongre’ye başvurmak gibi ihtiyaca zorladığının anlaşıldığını söyleyen, Gül, “her ülkenin kendi kararını alırken kendi bağımsız, kendi değerlendirmesi vardır. Biz bir komşu ülke olarak bizim hissiyatımız tabii farklı olur. Onlar uzakta farklı olur. Dolayısıyla her zaman çok da dört dörtlük çakışmayabilir politikalar" dedi.

Başdanışman Akdoğan: Washington’la görüş farkı yok tespit farkı var

Ankara’yla Washington arasındaki yaklaşım farkını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Ankara milletvekili Yalçın Akdoğan açıkladı. Akşam gazetesine konuşan Akdoğan ABD’yle Türkiye arasında Suriye meselesine bakışta bir görüş ayrılığı değil bir tespit ve beklenti farklılığı olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan’ın başdanışmanı, “müdahalenin hedefi, kapsamı tartışılabilir ama Batı’nın ilk kez Suriye meselesinde somut bir tavır takınıp, elini taşı altına koyması önemli bir durumdur” dedi.

Akdoğan, olası bir müdahalede Türkiye’nin Şam yönetiminin hedefi olacağı yorumlarına da katılmıyor. Türkiye’nin NATO üyesi olduğunun altını çizen Akdoğan’a göre, “Suriye’nin herhangi bir askeri müdahalenin ardından Türkiye’ye dönük bir askeri tepki vermesi delilik ve intihar olur.”

Mehmet Ali Şahin Rusya’yı suçladı

AKP cephesinde bugünlerde eleştirilerin odağında Rusya bulunuyor. Rusya lideri Vladimir Putin’in “Suriye kimyasal kullanmadı” yönündeki sözlerini eleştiren AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “Sen verdin zaten bu silahları. Siz de sorumlusunuz oradaki masum çocukların ölümünden. Bunlara çözüm üretmeniz lazım. Kendinizi dünyanın süper güçlerinden biri olarak görüyorsunuz. Bu sorun konusunda mutlaka Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden biri olarak soruna çözüm bulma konusunda adımlar atması gerekir” diye konuştu.

Türkiye’nin Suriye’den gelenler için 2 milyar lira tutarında harcama yaptığını söyleyen Şahin, Suriye’deki yangının Türkiye’ye sıçradığını söyleyerek kısa süreli bir müdahalenin yetersiz olacağını savundu. AKP Genel Başkan Yardımcısı, "Havadan, karadan yapılacak bir takım geçici teşebbüslerle iç savaş durmayacaksa, sonuç itibari ile fazla bir değişikliğin olmayacak demektir” dedi.

CHP savaşa hayır mitingleri düzenleyecek

Muhalefet ise hükümete, yeni tezkere gerekliliği üzerinden yükleniyor. Yeni tezkereye ihtiyaç olmadığını söyleyen Başbakan Erdoğan’ın bunu uygulaması halinde Yüce Divan’lık suç işlemiş olacağını savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, yeni tezkerenin Meclis’te görüşülmesini istedi. Tekin, halkın Suriye meselesini öğrenmesi ve ‘bu gidişe dur demek’için partisinin Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ‘savaşa hayır’ mitingleri düzenleyeceğini açıkladı.

MHP’den hükümete Tapınak Şövalyesi suçlaması

MHP ise hükümeti Haçlı zihniyetinin ortağı olmakla itham etti. TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Haçlılar da Tapınak Şövalyeleri adındaki gönüllü koalisyonuyla İslam coğrafyasını kana bulamıştı. Sen tapınak şövalyesi misin?” dedi. PKK, PYD, Hamas, El Kaide, El Nusra gibi örgütlerin Türkiye’nin yeni dostları olduğunu söyleyen Vural, Türkiye’nin hiç bu kadar sefil dış politika uygulamadığını iddia etti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG