Erişilebilirlik

Türkiye Yangın Yerine Çevrildi


Türkiye genelinde dün akşam saatlerinde başlayan şiddet olaylarında gece yarısına doğru tırmanış yaşanırken ve polis müdahalesinde ne biber gazı ne de TOMA’dan su sıkılması gibi yöntemler gözlenmezken HDP Genel Merkezi gibi örgüt ofisleri yakıldı.

HDP örgütlerine yönelik saldırılar sosyal medya üzerinden de açıkça yardım çağrısı yapılmasına karşın Türkiye'nin her köşesinde yaygınlık gösterdi. Saldırgan gruplara karşı bugüne değin sendikal eylemler de dahil olmak üzere özellikle sol gruplarca gerçekleştirilen toplumsal protestolarda sıkça rastlanan biber gazı ve TOMA ile polis müdahalesinde bulunulmaması dikkat çekti. Sadece Ankara’da akşam saatlerinde Kızılay’da sol gruplar ile ülkü ocakları üyesi grup arasında gerilim yaşanmasına önlemek amacıyla dar kapsamlı biber gazı kullanımı görüldü.

HDP'nin en az 178 örgüt yerleşimine yakıcı maddelerle saldırıldığı duyuruldu. HDP'nin Kırşehir ve Alanya örgüt binaları tamamıyla yakıldı.

Başkent’in göbeğinde Çankaya’daki HDP Genel Merkezi’ne yönelik saldırgan grup akını gece boyunca devam etti. İlk iki katı yakılarak kullanılamaz hale getirildi. Basın Bürosu’nun HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, parti merkezine gelerek olay yerinde açıklama yaptı. Yüksekdağ, "Savaş Batı'ya taşındı. Kontrolünü kaybetmiş bir saldırı ile karşı karşıyayız. AKP boyun eğmeyeceğiz, had bildirmeye geçit vermeyeceğiz. Her yerde saldırı varsa, her yerde direniş olacak. Direniş yükselecek, demokratik ve meşru tavrını halkımız ortaya koymalıdır" diye konuştu.

Yaşananlara adeta isyan ettiği gözlemlenen Bilgen, yaşanan tabloyu şöyle değerlendirdi:

“Bu kadar güvenlik güçleri bulunmasına rağmen, Kızılay’dan konvoy halinde buraya kadar geldiler ve bunu gerçekleştirdiler. Ya bu ülkede devlet var mı, bir hükümet var mı? İnsanlar en demokratik haklarını kullanıp protesto gerçekleştirdiğinde bile gazla müdahale edenler, gözaltı yapanlar, tutuklayanlar sadece seyrediyorlar. Sadece izliyorlar. Biz mesajı aldık. Her şey yakılmış, bürolar yakılmış her şey yakılmış vaziyette. Buranın güvenliğini sağlayanların hiçbir gözaltı yapmaması, bu propagandanın yaşanmasına, bu nefret suçunun işlenmesine göz yumması aslında bizatihi suç ortaklığıdır. Bunu da çekin Ankara’nın ortasında bizim partimizin yanı başında şunu seyrediyor polisler. Sadece seyrediyorlar.”

Türkiye'de dün çok sayıda HDP bürosu saldırıya uğradı (Kaynak: Google Maps)
Türkiye'de dün çok sayıda HDP bürosu saldırıya uğradı (Kaynak: Google Maps)

HDP Genel Merkezi’ne yönelik yakıcı maddelerle saldırı başladığında içerideki üç kişinin ise güçlükle içeriden çıkmayı başardığı ifade edildi.

Ankara’nın Sincan gibi ilçelerinde ise sadece HDP değil CHP örgüt binaları da hedef alındı. Ankara’da ayrıca siyasi partiler dışında Esenboğa Havalimanı yolundaki Doğan Medya Grubu’nun matbaasına yönelik de saldırıda maddi hasar verildi.

Kırşehir’de olaylar HDP dışındaki kuruluşları da hedef aldı ve sahibi sol görüşlü olduğu gerekçesiyle “Gül Kitabevi” de yakıldı. Yine Kürtler’e ait olduğu düşünülen en az dört işyeri de yakıldı. Yangınlar öncesinde yürüyüş halindeki gruba yönelik Kırşehir Valisi Necati Şentürk ile Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Bulut’un, TOMA üzerinden birlikte duyarlılık ve olaysız şekilde çağrısı ise yanıtsız kalmış oldu. Bu arada Kırşehir ile ilgili saat 02.00 itibariyle herhangi bir “güvenli bölge” ilanıyla “sokağa çıkma” yasağı gibi uygulamalara gidilmediği de görüldü.

HDP’nin İstanbul’da Esenler, Bağcılar gibi ilçelerdeki binaları saldırıya uğrarken, Bağcılar’da saldırganlar değil, partililerin gözaltına alındığı iddiası gündeme geldi.

Bursa’nın Gemlik ilçesinde HDP’nin örgüt binasına yönelik saldırı gibi Türkiye’deki çok sayıda ilçe örgütlerinden yakıcı maddelerle saldırıya uğradıklarına dair açıklamalar yapıldı.

CHP’nin Konya il binası da saldırıya maruz kaldı. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Konya’da bina önündeki araçların yakıldığını ve olay sırasında AKP’ye yakınlığıyla bilinen Osmanlı Ocakları adlı gençlik örgütlenmesinden kişiler görüldüğü yönünde kendisine bilgi geldiğini açıkladı.

Dün gece ikinci kez saldırıya uğrayan Hürriyet gazetesi
Dün gece ikinci kez saldırıya uğrayan Hürriyet gazetesi

AKP’den ‘sokaktan çekilin’ mesajı

Başkent Ankara’da araç konvoyları oluşturan gruplarca saatlerce korno çalındığı da görüldü. Şehit cenazeleri protestoları olarak gözlemlenen eylemlerde artan şiddet dozu üzerine ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklaması sonrasında AKP’li vekillerden Ertan Aydın gibi isimler Twitter aracılığıyla “sokaktan çekilin” etiketiyle kamuoyuna mesaj verildi. O isimler arasında Başbakanlık’taki Güvenlik Zirvesi’nde olan AKP İstanbul Milletvekili Ali Sarıkaya da vardı.

Buna rağmen araç konvoyları saat 02.00 itibariyle de devam ederken, Ankara’daki ana yollarda polis tarafından trafik ekiplerince dahi kontrol önlemi alınmadığı görüldü.

CHP örgütlere uyarı gönderdi

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla parti örgütlerine “sağduyu” çağrısı yapıldı. Gürsel Tekin ile Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ün imzasıyla gönderilen parti içi genelgede, şöyle denildi:

“Terörün boyutu, verdiğimiz kayıplar ve içinde bulunduğumuz tablo her geçen gün ağırlaşmaktadır. Bu tablo karşısında Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve onun cefakar örgütlerine büyük sorumluluk ve görev düşmektedir. Bu dönemde, örgütlerimiz her zamanki gibi “Önce Türkiye” diyen bir anlayış ile çalışmalarını sürdürmelidir. Bu anlamda yaşanan acıların herhangi bir provokasyona yol açmasına asla izin verilmemelidir. Tam bir sağduyu ile hareket edilmelidir. İnsanlarımızı birbirinden ayıran ve toplumsal barışı sarsan her türlü anlayışa karşı duruşumuz aynen sürdürülecektir. Nefret söylemi içeren hiçbir toplumsal olaya müsaade edilmeyecektir Örgütlerimiz ülkemize karşı tarihi sorumluluğunu bütün tahriklere rağmen aklın ve barışın sesi olarak yerine getirecektir.”

AKP, MHP’yi işaret etti

Bu arada dün akşam başlayan ve sabaha karşı saatlere değin devam eden saldırı olayları sırasında, Twitter aracılığıyla AKP İstanbul Gençlik Kolları ile AKP’ye yakınlığıyla bilinmekte olan Osmanlı Ocakları’nın olaylardan sorumlu olarak MHP ile Ülkü Ocakları’nı işaret etmesi dikkat çekti.

Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz ise, AKP cephesinden iddialara karşılık Twitter’daki mesajında, “Türkiye geneli ‘Şehide saygı, teröre lanet yürüyüşlerimiz herhangi bir provokasyon olmadan sona ermiştir. Katılan herkesten Allah razı olsun” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG