Erişilebilirlik

Türkiye’de Eleştirel Haber ve Yorumlar Bastırılıyor


Türkiye’de Eleştirel Haber ve Yorumlar Bastırılıyor
Türkiye’de Eleştirel Haber ve Yorumlar Bastırılıyor

Gazetecileri Koruma Komitesi geçen yıl tüm dünyada 44 gazetecinin öldürüldüğünü ve basın özgürlüklerinin yeterince iyi korunamadığını açıkladı.

Uluslararası basın özgürlükleri örgütünce yayınlanan 2010 yılı değerlendirme raporunda Türkiye’ye de geniş yer veriliyor. Raporda, Türkiye’de yetkililerin terörle mücadele yasaları ile kişilik haklarına saldırı gerekçesini kullanarak gazetecilere karşı dava açtığı belirtildi. Raporda, 2007 yılındaki Hrant Dink cinayetiyle ilgili görülen davada henüz mahkumiyet kararı çıkmamış olmasına dikkat çekiliyor. Eylül ayında referandumla kabul edilen anayasa değişikliklerinin ise basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamaları kaldırmadığına da vurgu yapılıyor.

Raporda Türkiye’de milli kimlik, Kürtler ve hükümet karşıtı komplo iddialarıyla ilgili eleştirel haberlerin ve yorumların bastırılmaya çalışıldığı belirtiliyor. Ergenekon davasıyla ilgili tutuklamaları eleştiren ya da sorgulayan gazetecilere dava açılmasının ise AB tarafından eleştirildiğine yer veriliyor.

Raporda dünyada 145 gazetecinin 2010 yılında tutuklandığı belirtiliyor. Çin ve İran’ın gazetecilere sanal saldırı düzenledikleri ifade ediliyor.

XS
SM
MD
LG