Erişilebilirlik

Türkiye'de IŞİD Tehdidi Artabilir


IŞİD’in iki Türk askerini diri diri yaktığı iddia edilen görüntülerin internete yayılmasıyla, Türk yetkililer sosyal medyaya erişimi engelledi. Facebook, Twitter ve YouTube’a birkaç saatlik yasak geldi. Karartma sona erdiğinde ise internetin yavaşlatıldığı ve görüntülerin paylaşıldığı sitelerin engellendiği bildirildi.

Türkiye’de ana akım medya görüntülerin haberini yapmadı. IŞİD videosu ile ilgili Türk yetkililerden bir açıklama da gelmedi. Yetkililer, internet kısıtlamalarının kamu düzeni için olduğunu söylemekle yetindi.

İnfaz görüntüleri, Perşembe günü IŞİD’in 16 Türk askerini Suriye’nin El Bab kentinde canlı bomba ile öldürmesinin peşinden yayıldı. Türkiye geçen Ağustos’ta IŞİD ve Kürt gruplara başlattığı Fırat Kalkanı operasyonunda ilk defa bu kadar büyük kayıp verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki konuşmasında operasyonu savundu. Erdoğan, “Bu mücadelemiz sıradan bir mücadele değil. 16 şehidimiz oldu, 200'e yakın DEAŞ'lı orada öldürüldü. Ülkemizi sürekli tehdit altında tutanlara karşı artık duramazdık ve bunun gereğini de yapıyoruz” dedi.

Baskı artıyor

Ancak asker ölümleri, hükümet üzerindeki baskıyı da artırıyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, son sosyal medya hesabından, “Bu, başlı başına yanlış dış politikaların, verilen tavizlerin sonucudur. Türk askeri Ortadoğu bataklığına gözü kapalı sürüklenmemeli" mesajını paylaştı.

Bazı gözlemciler, eleştirilerin halkı da etkilediği ve tepkilerin artmasının operasyonun çapını küçülttüğü fikrinde.

Al Monitor sitesi yazarlarından Semih İdiz, bu operasyonun geçmişte Irak’ta PKK’ye yönelik olduğu gibi 30-40 bin askerlik olmayacağını öngörüyor. İdiz, halkın buna hazır olmadığına ve artan kayıpların endişe yarattığına dikkat çekiyor.

Halktaki tedirginliğin bir diğer sebebi de Suriye’deki operasyonun, PKK ile mücadele devam ederken başlaması. Uzmanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çıkış stratejileri olmayan bu operasyonlar için ağır bedeller ödediğini söylüyor.

“Güneydoğu da Suriye de belirsiz” diyen emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, bunun iki sonucu olacağını söylüyor. Operasyonun temposunun yavaşlaması ve kayıp oranının artması. Solmaztürk’e göre Suriye’de bu ikisi de yaşanıyor.

Diğer tehditler

Türkiye’nin ödediği bedel daha da ağırlaşabilir. IŞİD iki askeri yaktığını iddia ettiği videoda, Ankara Suriye’deki operasyonlarını sona erdirmezse, Türkiye içinde saldırılar düzenleyeceği tehdidinde bulundu. Uzmanlar bu tehdidin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor.

Eski diplomat Aydın Selcen de IŞİD’in Antep, Suruç ve Ankara saldırılarında olduğu gibi Türkiye’de karşılık verme riski olduğu fikrinde ve “Korkarım Türkiye’de saldıracaklar” diyor.

Selcen, İslamcı militanların Suriye’de askeri kayıpları ve yenilgileri arttıkça, Türkiye’ye yönelik tehdidin artacağı uyarısında da bulunuyor. Zira İdlib’deki cihatçı gruplar, rejim güçleri tarafından Türkiye’ye doğru sürülürse, IŞİD unsurları Türkiye’ye yaklaştıkça tehlike de artacak.

Türk güvenlik güçleri Cuma günü İstanbul’da IŞİD ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle 30’dan fazla kişiyi tutukladı. 10 kişi de aranıyor. Cihatçı grup, İstanbul’u çok defa canlı bombalarla hedef aldı; Haziran’da Atatürk Havalimanı’na saldırdı. Ankara’nın Suriye’de IŞİD karşıtı operasyonlarını artırma sözü ile güvenlik güçleri olası saldırılara karşı kendini hazırlıyor."

Öte yandan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de yeni bir güvenlik uyarısı yayımladı. Açıklamada Amerikan vatandaşları Noel tatili ve yeni yıl kutlamaları için kalabalık yerlere giderken bu durumu göz önünde bulundurmalı" denildi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG