Erişilebilirlik

Türkiye’de “İttifak” Rüzgarları Esiyor


Türkiye siyasetinde gelecek yerel seçimler için AKP–MHP ve CHP–İyi Parti cephelerinde ittifak görüşmeleri çerçevesinde Ankara başta olmak üzere bazı belediyeler için ortak aday çıkarılması bekleniyor.

Türkiye’nin Başbakan’ın olmadığı güçlü Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş sürecinde Erdoğan ve AKP’yi destekleyerek “Cumhur İttifakı” ortağı MHP, bu sefer de yerel seçimler için iktidar ile işbirliği olanaklarını gözden geçiriyor. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Çarşamba günü Beştepe’de ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında liderler düzeyinde basına açıklama yansımadı. Ancak liderler arasında AKP ile MHP’nin işbirliğini devam ettirmek üzere mutabakat bulunduğu belirtildi.

AKP Parti Sözcüsü Ömer Çelik, liderlerce yapılan görüşme sonrasında, “Yerel seçim ile ilgili bugün yeni bir durumdayız. Önemli ve verimli bir görüşme yapıldı. Yerel seçimdeki işbirliğiyle ilgili son derece olumlu noktadayız. Genel Başkan Yardımcısı arkadaşlarımız bir araya gelecekler. Bu görüşme gerçekleştikten sonra tekrar kendi vardıkları sonuçları Genel Başkanlarımıza rapor halinde sunacaklar. Bu raporun ardından liderler tekrar bir araya gelecek. Böylece yerel seçimlere dönük ittifaka ilişkin çerçeve ortaya çıkacak. Fakat şimdi çok olumlu bir aşamada olduğumuzu ve bundan sonrasında da daha olumlu bir noktaya geleceğimizi ifade edebilirim” diye konuştu.

AKP–MHP ittifakına karşı 24 Haziran Genel Seçimleri’nde muhalefet cephesini güçlendirmek için bir araya gelmiş olan CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi arasında da yerel seçimler müzakeresi sürüyor. Bu üç parti, genel seçimlerde “Millet İttifakı” olarak seçmenden oy talebinde bulunmuştu ve şimdi ise özellikle Ankara başta olmak üzere bazı yerleşim yerlerinde ortak aday çıkarılması konuşuluyor. Bu cephede, Çarşamba günü ikinci görüşme genel başkan yardımcıları düzeyinde gerçekleşti.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ile İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, biraraya geldi. Görüşmeye ilişkin açıklama İyi Parti’den geldi.

Koray Aydın, “Temel ilkelerin kararı konusunda mutabakata vardık. Önümüzdeki döneme dair yol haritası oluşturduk. Büyükşehirlerdeki mevcut talanı ortadan kaldırmak için işbirliği yapmayı vatanseverlik olarak görüyoruz. Henüz isimlendirme yapmadık ama o aşamaya geldik diyebilirim. Bir dahaki görüşmede isimler masaya yatırılacak” dedi.

“Cumhur İttifakı”nda süreç nasıl gelişti?

Oysa “Cumhur İttifakı” cephesinde, mahkumlara af çıkarılması ile “Ne mutlu Türküm” vurgusuna sahip “Andımız”ın okullarda okutulmasına AKP’nin tepki göstermesi ve MHP’nin ise bunları hemen uygulamayı talep etmesi nedeniyle gerginlik yaşanmıştı. Erdoğan ve Bahçeli, 16 Ekim’de yerel seçimler için bir araya gelmiş ancak MHP’nin talepleri konusunda uzlaşma sağlanamayınca “ittifak” kararı ortaya çıkmamıştı.

Bahçeli, 23 Ekim’de parti grup toplantısında, “MHP olarak kendi göbek bağımızı kendimiz kesmeye hazırız. Hiçbir ittifak, bir tarafın reddedilmesiyle, geri adıma zorlanmasıyla, yok sayılmasıyla, tez ve önermelerinin görmezden gelinmesiyle ayakta kalamayacaktır. Hiçbir ittifak diğer tarafın tahakküm ve dayatmasıyla, üstten bakmasıyla, parmak sallamasıyla yaşamayacaktır" sözleriyle AKP’yle yerel seçimde ittifak yapılmayacağı mesajını vermişti. Ancak Bahçeli, kürsüden verdiği sert mesajlar sonrasında aynı gün “Cumhur İttifakı duruyor” demişti.

Erdoğan ise, Bahçeli’nin ilk sözleri üzerine kürsüde andımız ve af meselelerine yönelik sert tepki göstermiş ancak sonrasında “Görüş farklılıklarımızın Cumhur İttifakı’na gölge düşürmesine fırsat vermemeliyiz. Çünkü biz Cumhur İttifakını ülkemizin son yıllardaki en önemli kazanımlarından biri olarak görüyor ve geleceğe taşımak istiyoruz” diyerek tonunu düşürmüştü.

İşte Bahçeli ve Erdoğan karşılıklı olarak bir yandan parti çizgilerini korumaya çalışırken bir yandan da ittifakı da sürdürme mesajlarını verdikten sonra Çarşamba günü ilk kez yeniden görüştü. Görüşme 55 dakika sürdü. Öncesinde görüşme gündemini bizzat Erdoğan “Seçim ittifakını masaya yatıracağız” diyerek açıklamıştı.

“Millet İttifakı” süreci nasıl gelişti?

Muhalefet cephesinde 24 Haziran Genel Seçimleri’nde TBMM’de çoğunluğu sağlamak amacıyla ittifak oluşturan CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi, bekledikleri sandalye sayısına ulaşamamıştı. Saadet Partisi’nin sadece CHP listesinden iki vekil çıkarmasıın yanı sıra İyi Parti’nin ise ülke barajı sınırı yüzde 10 civarında oy alması tartışma yaratmıştı. Bu tartışmalar gölgesinde “Millet İttifakı” hızlıca taraflarca sona erdirilmişti.

Yerel seçimlere yönelik AKP – MHP cephesinde yeniden “ittifak” mesajları verilmesi sonrasında ana muhalefet partisi CHP, arayış sürecini başlattı. Bu çerçevede, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i 13 Kasım’da makamında ziyaret etti. Görüşmede İyi Parti heyetinde Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcıları Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu; CHP heyetinde Bülent Tezcan, Seyit Torun, Oğuz Kaan Salıcı hazır bulunmuştu.

İlk görüşmeye ilişkin ortak açıklamayı, İyi Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı yapmış ve “Milletimiz şu an itibarıyla geleceğinden umutlu değildir ancak Türkiye’nin iki büyük partisi bir araya gelerek temel meseleler konusunda ortak mutabakatlar temin etmiştir. Bu genel mutabakatlar çerçevesinde milletimiz umutsuzluğa kapılmasın. Bu toplantı hem CHP olarak hem de İyi Parti olarak geleceğe daha umutla bakmamızı sağlamıştır” demişti.

Görüşme kapsamında liderler tarafından CHP adına Aydın Milletvekili Aydın Tezcan ve İyi Parti adına ise Koray Aydın müzakereleri yürütmekle yetkilendirilmişti. Tezcan, önceki ittifak sürecini de genel başkan yardımcısı iken yürüten isimdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG