Erişilebilirlik

Türkiye'de Kürtaj Tartışması Alevlendi


Birçok kadın örgütü ve mesleki kuruluş hükümetin kürtajla ilgili planlarına bildiriler, basın toplantıları ve imza kampanyalarıyla tepki gösterdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kürtajla ilgili açıklamalarına tepki büyüyor. Çeşitli meslek grupları ve kadın örgütlerinin yanısıra İnsan Hakları Gözlem (İzleme) Örgütü'nden de tepki geldi.

Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları "Kamuoyuna Çağrımızdır: "Kürtaj Tartışmasına Tepkisiz Kalma!" sloganıyla bir imza kampanyası başlattı. İmzaya açılan bildirinin bir bölümünde şöyle deniyor:

"Başbakan Erdoğan’ın Türkiye siyasetinde bir ilki gerçekleştirerek tartışmaya açtığı kürtaj, bugün Türkiye’de yasal olarak tanınan ve yüzbinlerce kadının başvurduğu bir uygulamadır. Hükümetin tutumu, CEDAW 16/e bendinde belirtilen” kadının çocuk sayısına ve çocukların ne zaman dünyaya geleceklerine serbestçe ve sorumlulukla karar verme hakkının” ve 1995 tarihli Pekin Deklarasyonunda belirtilen “sağlık hakkının” gereklerine aykırıdır. Ayrıca 8 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Bunların Önlenmesine Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi), devlete, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini giderici politikalar yapmayı şart koşmaktadır. Bugün karşımıza çıkan sadece Başbakan’ın değil, Bakanların ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı’nın kürtaj karşıtı açıklamaları ise İstanbul Sözleşmesi’yle devlete verilen ödeve aykırılık göstermekte ve kadına yönelik şiddet ve ev-içi şiddetin desteklenmesine yol açmaktadır."

Bianet de "Benim Bedenim, Benim Kararım" sloganıyla kampanyaya katıldı.

Bu konudaki ayrıntıları Hülya Polat'ın Gökkuşağı adlı bloğunda bulabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG