Yurtdışında basılan sahte dolarların Türkiye'de piyasaya sürülmeye çalışıldığı iddiası üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
Sahte dolar iddiaları, döviz bürolarının ve bankaların 50 ve 100 dolarlık banknot alımını durdurmasına neden oldu.
Sahte banknotların, yazılım güncellemesi yapılmayan para sayma makinelerinden ve ATM’lerden geçtiğinin anlaşılması üzerine piyasada tedirginlik yaşandı.
Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, bugün sahte para basımı ve dağıtımı iddialarının araştırılması amacıyla resen soruşturma başlattı.
TCMB: "Banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında gerekli çalışmalar yürütülmektedir"
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da bugün öğle saatlerinde bir açıklama yayımlayarak, banknot sahteciliğine karşı tedbir alınması için gerekli mücadelenin yürütüldüğünü bildirdi. Açıklamada, şöyle denildi:
"Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir. Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir. Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaşılmıştır. Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır."
Türkiye Bankalar Birliği'nden de eş zamanlı bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla; kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır" denildi.
CHP’den soru önergesi
Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, konuyu TBMM gündemine taşıyarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
Bulut, önergesinde makinelerin tespit etmekte yetersiz kaldığı paraların sahte olup olmadığını ancak elle inceleme yapan uzmanların anlayabildiğine işaret etti.
Sahte dolarların Güneydoğu sınırından Türkiye’ye kaçak yollarla sokulduğu yönündeki iddiaları hatırlatan Bulut, Kapalıçarşı'da bazı döviz bürolarının para sayma makinelerinin gerçeklerinden ayırt edemediği, nakit para çekme noktaları ATM’lerden geçen banknotlarla ilgili iş yerlerine 100 ve 50 dolar görsellerinin kullanıldığı uyarı broşürleri asıldığını bildirdi.
Bulut, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'e şu soruları yöneltti:
"Piyasada dolaşan sahte dolarların toplamı ne kadardır?
Şimdiye kadar ele geçirilen sahte dolar miktarı nedir?
Sahte dolar nedeniyle kaç kişi mağdur olmuştur? Bu tutar ne kadardır?
Sahte dolarlar ülkemize hangi yollarla sokulmuştur? Sahte dolar hangi kentlerimizde görülmüştür? Hangi alışverişlerde kullanılmıştır?
1 milyar doları geçtiği düşünülen sahte para sınırdan nasıl geçebilmiştir? Sahte dolarla ilgili bakanlığınıza herhangi bir şikayet gelmiş midir? Gelmişse neler yapılmıştır?
Sahte dolarların önüne geçmek için bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?"
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, henüz iddialara ilişkin açıklama yapmadı.
Forum