Erişilebilirlik

Türkiye'de Sosyal Medya Patlaması


Geçen yıl İstanbul'da hükümetin İnternet'i filtreleme planlarını protesto eden bir grup
Geçen yıl İstanbul'da hükümetin İnternet'i filtreleme planlarını protesto eden bir grup

Basın ve ifade özgürlüğü konusunda sorunlarla karşı karşıya bulunan Türkiye’de sosyal medyada tam anlamıyla bir patlama yaşanıyor

Dünyanın en büyük dördüncü Facebook, en büyük sekizinci Twitter üye sayısına sahip ülke Türkiye.Bu durum sosyal paylaşım sitelerini medyaya rakip haline getirmiş durumda. Ancak bu durumun Türk toplumunu kutuplaştırabileceği kaygıları da yaygın.

İstanbul’da bir cafede oturan Hale, haberleri Twitter ya da diğer sosyal medya araçları üzerinden izliyor. Twitter mesajlarını hem İnternet hem de cep telefonu üzerinden takip ettiğini söyleyen Hale, gazetelerin internet sitelerindeki bilgileri artık yeterli bulmadığını belirtiyor. Hale, “Artık çoğunluk medyanın ne yaptığıyla ilgilenmiyorum,” diyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Yaman Akdeniz, geçen yıl arka arkaya üçüncü seçim galibiyetini alan Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin medya üzerine baskılarını arttırdığını, bunun üzerine sosyal paylaşım sitelerine daha fazla yüklenme olduğunu söylüyor. Medyanın doğrudan olmasa bile dolaylı olarak hükümetin kontrolü altına girdiği yönünde inancın yerleştiğini belirten Yaman Akdeniz, gazete ve televizyonların oto-sansüre yöneldiğini, bunun da toplumu başka türlü haber alma yöntemlerine ittiğini kaydediyor. Akdeniz, “İnsanlar gazeteciler gibi davranmaya başladı,” diyor.

Türkiye internet ve cep telefonu kullanımında bölgesinde öncü durumunda. İnternet’e yatkın bir toplum barındıran Türkiye’de sosyal medya büyük bir patlama yaşıyor. Türkiye 30 milyon Facebook ve 4 milyon Twitter üyesine sahip.

Haberlerini sosyal paylaşım siteleri üzerinden alan insanların sayısı hızla artıyor. Bu eğilimde geçen Aralık ayından bu yana artış gözlendi. 29 Aralık gecesi, Türk Hava Kuvvetleri’nin Irak sınırında düzenlediği bombardımanda PKK’lı olduğu sanılan 35 Kürt kaçakçı öldürüldü.

Twitter’da 16 bin izleyicisi bulunan siyasi eylemci Çiğdem Mater bu tarz olayların geçmişte büyük bir hızla örtbas edildiğine dikkati çekerken, bu olayın Twitter’ı bir haber paylaşım sitesi haline getirdiğini kaydediyor. Mater, “Sabah uyanır uyanmaz Twitter’a bakarım. Herkes Uludere’de olan bitenlerle ilgili konuşuyordu. Sabah saat 7:30’da Uludere’den ilk resimler gelmeye başladı. Çünkü oradakiler öldürülenlerin fotoğraflarını çekip İnternet üzerinden yaymaya başlamıştı,” diyor. Ancak Mater o gün akşama kadar Türk basınında olayla ilgili bir şey yayınlanmadığını söylüyor. Mater Uludere skandalı için, “Bu bağımsız basının ve yurttaş gazetecinin nasıl çalıştığının en iyi örneğiydi,” diyor.

Uzmanlar siyasi ve etnik çizgilerde kutuplaşmanın Türk toplumunun en büyük sorunlarından biri olduğunu belirtiyor. Sosyal medyanın bu kutuplaşmayı azaltması ya da arttırması mümkün. Ama ne olursa olsun sosyal medya, kullanmasını bilen için son derece güçlü bir araç olarak öne çıkıyor.

XS
SM
MD
LG