Erişilebilirlik

Türkiye’deki üniversiteler, ABD’deki öğrencilerin Gazze eylemlerini destekleyen ortak açıklama yayınladı


Eylemlere destek açıklaması paylaşan üniversiteler arasında ODTÜ de bulunuyor.
Eylemlere destek açıklaması paylaşan üniversiteler arasında ODTÜ de bulunuyor.

Büyük çoğunluğunu devlet üniversitelerinin oluşturduğu yükseköğretim kurumları, birkaç gün önce ABD'de Columbia Üniversitesi’nde başlayan ve ülkedeki diğer üniversitelere de yayılan Gazze eylemlerini gerçekleştiren öğrencilere destek açıklaması yayınladı.

Üniversitelerin, kurumsal X (eski adıyla Twitter) hesaplarından yayınladığı ve şu ana kadar 26 üniversite tarafından paylaşılmış olan ortak duyuruda şu ifadeler kullanıldı:

“Altı ayı aşkın bir süredir, Gazze'de yaşayan masum insanları adeta yok etmeye yönelik vahşeti barışçıl yöntemle protesto eden üniversite öğrencilerine yönelik şiddet uygulanıyor. Columbia Üniversitesi’nden Yale'e, New York Üniversitesi’nden Harvard'a birçok üniversitedeki protestocular üniversitelerinden, Gazze'de ateşkes çağrılarını desteklemelerini ve İsrail'le bağlantılı şirketlerle ilişkilerini kesmelerini talep ediyor. Eylemlerde öğrenciler gözaltına alınıyor, üniversiteler protestoları durdurmak için uzaktan eğitime geçiyor. Üniversite öğrencilerinin gösterdiği barışçıl tepkiye karşı gösterilen orantısız tepkiyi temel insan hakları ve akademik özgürlüğe vurulmuş bir darbe olarak kabul ediyor, derin bir üzüntü duyuyor ve şiddetle kınıyoruz.”


Bazı üniversitelerin rektörleri, kişisel sosyal medya hesaplarından da aynı açıklamayı paylaşarak, ABD'de Gazze eylemlerine katılan üniversite öğrencilerine destek verdi.

Açıklama, şu ana kadar Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Tarsus Üniversitesi’nin sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Destek açıklamasının, diğer üniversiteler tarafından da paylaşılacağı belirtildi.

ABD’de üniversite kampüslerinde Filistin yanlısı protestolarda gerginlik dün de sürdü.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, Başkan Biden’ın kampüslerde ifade özgürlüğü, tartışma ortamı ve ayrımcılık yapılmamasının önemli olduğuna inandığını söyledi; ancak nefret söylemi ve antisemitik söylemin kınanması gerektiğini belirtti.

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson da, son günlerde protestolarla gerginliğin yükseldiği New York’taki Columbia Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Hamas’ın 7 Ekim saldırısından sonra Gazze’de patlak veren ve onbinlerce sivilin hayatını kaybettiği İsrail-Hamas arasındaki savaş sebebiyle ABD’de üniversite kampüslerinde bir süredir protestolar ve karşı protestolar düzenleniyor.

Protestolar sırasında antisemitik (Yahudi düşmanı) sloganların atıldığını söyleyen Yahudi öğrenciler, İsrail’e yönelik eleştirinin antisemitizme dönüştüğünü ve güvenliklerinden endişe ettiklerini söylüyor.

Filistin yanlısı protestocularsa kampüste yapılan müdahaleyi kınıyor ve ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğunu savunuyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG