Erişilebilirlik

Türkiye'den Almanya'ya: “Art Niyetli Açıklamalar Kabul Edilemez”


Almanya siyasetinde önemli aktörlerden ve Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Martin Schulz'un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki sözleri Türkiye'nin sert tepkisine neden oldu.

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz, Bild Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg'ta yapılacak G-20 Zirvesi kapsamında Erdoğan'ın Almanya'da miting düzenleme girişimine karşı çıktı. Schulz, "Kendi ülkelerinde değerlerimizi ayaklar altına alan yabancı politikacılar Almanya'da provoke edici konuşmalar yapacakları etkinlikler düzenleyemez. Türkiye'de muhalifleri ve gazetecileri cezaevine atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da etkinlik düzenlemesini istemiyorum" ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de, Erdoğan'ın Hamburg'ta miting düzenlemesini uygunsuz bulduğunu açıklamıştı.

Schulz'un sözlerinin yanı sıra Almanya'daki gelişmeler, Ankara'da rahatsızlık yarattı. İlk açıklama, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu'ndan geldi. Ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yaptı.

Erdoğan'ın Başdanışmanı ve Sözcüsü Kalın, yaptığı yazılı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın G-20 liderler zirvesine katılmak üzere Almanya'nın Hamburg şehrine gerçekleştirecekleri ziyaret öncesinde bazı Alman siyasetçiler tarafından yapılan provokatif ve art niyetli açıklamalar kabul edilemez” dedi.

Kalın, Türkiye'nin uzun süredir savunduğu şekilde "Avrupa'nın demokrasi ve insan hakları konusunda çifte standart uyguluyor" olduğu mesajını verdi.

Kalın, "Her fırsatta demokrasi, insan hakları ve özgürlükler konusunda Türkiye’ye ders vermeye kalkanların, terör örgütlerine, darbecilere ve kanun kaçaklarına kol kanat gererken, Sayın Cumhurbaşkanımızın vatandaşlarımızla buluşmalarına engel olmaya çalışmaları Avrupa’da hüküm süren çifte standartların en somut göstergesidir. Demokrasiye inandıklarını iddia eden bu kişilerin Türk demokrasisini ortadan kaldırmak isteyenleri desteklemek yerine devletimizin ve milletimizin yanında olması beklenir. Avrupa ile ilişkilerimizde tüm olumsuzluklara rağmen yapıcı bir tavır izleyen Sayın Cumhurbaşkanımızın yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla buluşmasının sudan sebeplerle engellenmeye çalışılması, dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle de bağdaşmaz. Alman makamlarının referandum sürecinde yapılan vahim hataları tekrarlamayacağını umuyor, yüzyıllara dayanan Türk-Alman ilişkilerini kısa vadeli seçim hesaplarına kurban edilmemesi gereğini bu vesileyle tekrar hatırlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türk Dışişleri Schulz'u kınadı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu da "Avrupa Parlamentosu Başkanlığı yapmış bir kişinin toplanma ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik yaklaşımı, karşı karşıya bulunduğumuz zihniyetin gerçek yüzünü ve başkalarına ders vermeye çalışanların çifte standardını bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu şahsın Cumhurbaşkanımıza yönelik sözleri kabul edilemez, ifadelerini şiddetle kınıyor ve reddediyoruz" dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG