Erişilebilirlik

Türkiye’den Berlin’e Turizm Çıkarması


Turkey's Minister for Culture and Tourism Nabi Avci and Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attend the International Tourism Trade Fair in Berlin, Germany, March 8, 2017.
Turkey's Minister for Culture and Tourism Nabi Avci and Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attend the International Tourism Trade Fair in Berlin, Germany, March 8, 2017.

Dünyanın en büyük turizm etkinliği Uluslararası Berlin Turizm Fuarı (ITB) Berlin’de devam ediyor. 184 ülkeden yaklaşık 10 bin turizm firmasının ve 100 bine yakın sektör temsilcisinin katıldığı fuar, yılda 150 milyar doları aşan turizm pastasından 2017’de alınacak paylar ve sektörün genel seyri konusunda belirleyici bir özellik taşıyor.

Fuarda gözler 2000’li yıllarla birlikte turizmde en büyükler arasına giren, uzun süre her yıl rekorlar kıran, ancak geçen yıl terör eylemleri ve Rusya gerilimi nedeniyle tarihinin en ağır turizm krizini yaşayan Türkiye’ye çevrilmiş durumda. 2016'da Almanya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 40’lara varan azalma ve Rus turistlerin de gelmeyişi Türk turizm ekonomisini dar boğaza sokmuştu.

Rusya ile ilişkiler normalleşmeye giderken, Türk turizminin belkemiğini oluşturan Almanya ile son haftalarda yaşanan siyasi kriz nedeniyle 2017 sezonun nasıl geçeceğine ilişkin belirsizlikler sürüyor. 2015’de Türkiye’ye 5,5 milyon Alman gelmişti. 2016 yılında bu sayı 3,9 milyona düştü. Fuar kapsamında toplam 132 tur operatörü, otel ve turizm kurumuyla temsil edilen Türkiye standlarında fuarın ilk günlerinden sonra genel kanı 2017’nin de zor bir yaz olacağı şeklinde.

Sektör temsilcileri daha geçen yılki olumsuz hava dağılmadan, Alman vatandaşı da olan gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması ve AK Partili bakanların referandum konulu konuşmalarının engellenmesiyle son günlerde oluşan gerilimin, turizm sektörünü daha da olumsuz etkilemesinden endişeleniyorlar. ITB kapsamında açıklanan bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanların yüzde 50’si 'Artık hiçbir zaman Türkiye'ye gitmeyeceğim’ şeklinde görüş belirtiyor. 2017 yılının ilk iki ayında Almanya’dan gelen turist sayısındaki düşüşün bir önceki yıla göre yüzde 58 olarak kaydedildiğini belirten yetkililer, rakamları turizm sektörü için son derece ürkütücü olarak niteliyor. Almanya ile olan gerilimin aşılacağını savunan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise, alınan tedbir ve planlanan teşvikler sonrasında sezonun beklenenden iyi geçeceğini ve 2013’deki turist sayısına ulaşılacağını, yani yaklaşık 35 milyon turist beklendiğini ifade ediyor.

ITB’deki Türk katılımcılar arasında en çok konuşulan konulardan biri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yurtdışında ve özellikle Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarına çağrı yaparak hem düğünlerini Türkiye’de yapmalarını istemesi hem de Türkiye’ye gelirken yanlarında Alman komşularını getirmelerini önermesi. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, bu çağrının karşılık bulacağına ve turizm gelirine katkı sağlayacağına inanıyor.

Bu arada ITB kapsamında açıklanan verilere göre, Almanların yurtdışı seyahat tercihlerinde bu yıl da ilk sırada İspanya geliyor. 2017 yılında Almanların tatil yapmayı tercih ettikleri ülkeler sıralamasında, Yunanistan’ın ikinci sıraya yükselmesi, Bulgaristan ve Hırvatistan’da da büyük bir sıçrama yapmaları bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG