Erişilebilirlik

Türkiye'den Fransa'ya Sert Tepki


Fransız Senatosu önünde Ermeni Soykırımını İnkar yasasını protesto eden Türkler
Fransız Senatosu önünde Ermeni Soykırımını İnkar yasasını protesto eden Türkler

Türkiye, Fransız Senatosundan geçen Ermeni Soykırımını İnkar yasasını “ırkçı ve ayrımcı” olarak tanımlayarak şiddetle kınadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yasayı “hiçbir yasal geçerliği olmayan” bir belge olarak reddetti ve Fransa’ya karşı “adım adım” yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Erdoğan, yaptırımlar hakkında bilgi vermedi ancak hükümetin gelişmelere göre adım atacağını söyledi.


Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Pazartesi günü kabul edilen yasanın zamanlamasının yanlış olduğunu belirtirken Ankara’yı sakin davranmaya çağırdı. İki ülke arasındaki yakın ekonomik ve siyasi bağları vurgulayan Juppe, ilişkilerin normale dönmesi umudunu dilegetirdi.

Fransız parlamentosunun alt kanadı yasayı geçen ay kabul etmişti. Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin yasayı yürürlüğe girmesi için 15 gün içinde imzalaması gerekiyor. Sarkozy’nin partisi tarafından desteklenen yasa, Ermeni soykırımını inkar edenlere bir yıl hapis ve 60 bin dolar para cezası verilmesini öngörüyor.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Serkizyan oylamadan sonra Sarkozy’e bir mektup göndererek teşekkür etti ve Fransa’nın evrensel değerlere bağlılığını bir kez daha gösterdiğini vurguladı.


XS
SM
MD
LG