Erişilebilirlik

"Türkiye Suriye'deki Kolera Salgınını Kötüleştirdi"


İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’nin su tedarikini engellemesi nedeniyle Suriye’deki ölümcül kolera salgınının kötüleştiğini bildirdi.

Örgütten yapılan açıklamada, “Çatışan tarafların Suriye’deki kolera salgınını kötüleştirdiği ve Türk yetkililerin su tedarikini, Suriye hükümetinin ise yardımları engellediği” kaydedildi.

Çatışmanın tüm taraflarının Suriye’de herkes için temiz su ve sağlık hakkını güvence altına alması gerektiği çağrısında bulunulan açıklamada, şöyle denildi:

“Türkiye makamları, Fırat nehrinin Suriye kontrolündeki kısmına yeterli su akışını ve kontrolleri altındaki Kuzey Suriye’de kritik bir su kaynağı olan Allouk istasyonundan Kuzeydoğu Suriye'de Kürt liderliğindeki güçlerin elinde bulunan bölgelere istikrarlı bir su arzını sağlamamaktadır. Yardımların ve temel hizmetlerin Suriye hükümeti tarafından ayrımcı bir şekilde yönlendirilmesinin yanı sıra Suriye'nin her yerinde devam eden güvenlik ve erişim kısıtlamaları, çatışmalardan etkilenen bölgelerde uygun insani yardım ve acil durum müdahalelerini engellemektedir.”


“Türkiye buna derhal son vermelidir”

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktör Yardımcısı Adam Coogle,“Ülkenin özellikle kuzeydoğusundaki şiddetli su sorunları derhal çözülmezse, bu yıkıcı kolera salgını Suriyelileri etkileyen son su kaynaklı hastalık olmayacak. Türkiye, Suriye'deki su krizini kötüleştirmeye son verebilecek durumda olup, buna derhal son vermelidir” dedi.

Coogle, “Suriyeliler, hakları için 2011’de acımasız bir hükümete karşı çıktılar, şimdi 10 yıldan uzun bir süre sonra en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyorlar” ifadelerini kullandı.

81 kişi hayatını kaybetti

Suriye Sağlık Bakanlığı, 10 Eylül 2022 tarihinde kolera salgını olduğunu ilan etmiş, BM'nin eski insani yardım koordinatörü İmran Rıza da salgını "Suriye halkı ve tüm Ortadoğu bölgesi için ciddi bir tehdit" olarak nitelendirmişti.

Dünya Sağlık Örgütü, 1 Kasım itibarıyla Suriye’de koleradan 81 ölüm ve 24 binden fazla şüpheli vaka kaydetmişti. Koleranın Lübnan’a da yayıldığı belirtildi.

HRW, Türkiye’ye Suriye’ye derhal su sağlaması çağrısında bulunarak, “Çatışmanın tüm tarafları, insani yardım görevlilerine Suriye’nin tüm bölgelerine doğrudan ve engelsiz erişim izni sağlamalıdır” açıklamasında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG