Erişilebilirlik

Türkiye'nin Gündemi Filistin


Turkiye'de İsrail karsiti protestolarda İsrail bayrağı yakılırken
Turkiye'de İsrail karsiti protestolarda İsrail bayrağı yakılırken

Türkiye’yle Amerikan yönetimi arasında İsrail’in Gazze’ye yönelik kara harekatı konusundaki farklı yaklaşımları polemikleri de beraberinde getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, ’Başbakan Erdoğan, Gazze'deki duruma ilişkin konuşurken, İsrail'in Gazze'de devlet terörü ve soykırım uyguladığını söyledi. Bu konudaki görüşünüz nedir?" yönündeki sorusuna, ’Açıklamalarının kesinlikle kırıcı ve yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu türden provokatif söylemlerin faydası yoktur ve ateşkesin sağlanmasına yönelik acil çabalardan dikkati dağıtır’ şeklinde yanıt verdi.

Erdoğan: Asıl kırıcı davranan ABD özeleştiri yapmalı

Pazar günü katıldığı bir televizyon programında Psaki’nin açıklamalarını değerlendiren Türkiye Başbakanı, asıl kırıcı davranın Amerika Birleşik Devletleri olduğunu söyledi. Erdoğan, ‘hala Amerika, -İsrail burada savunma hakkını kullanıyor- diyorsa, burada bir defa asıl öz eleştiriyi Amerika'nın yapması lazım. Burada onların ciğeri sızlamıyor ama bizim sızlıyor’ diye konuştu.

Erdoğan: Çin dışındaki Güvenlik Konseyi üyelerinin İsrail desteği düşündürücü

Amerika'nın dünya barışına katkısının çok daha fazla olması gerektiğini söyleyen başbakan, Birleşmiş Milletler’e yönelik eleştirilerinin tonunu da düşürdü. Erdoğan, ‘Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin bir üyesi olarak adil davranması gerekir. Ben Çin'in yapmış olduğu açıklamayı takdirle karşılıyorum, budur adil yaklaşım, bunu ortaya koymak gerekir. Şu anda hepsinin İsrail'in yanından yer alması düşündürücüdür" dedi.

Arınç: İsrail isteyerek devlet terörü yapıyor

Manisa’da öğle namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise İsrail’in vahşetine Türkiye dışında kimsenin ses çıkarmadığını söyledi. Gazze'de 410 civarında insanın öldüğünü belirten Arınç, ‘Güvenlik Konseyi'nden de bir netice alınamadı, İsrail bir kaç saatliğine bile olsa ateşkese evet demedi. Demek ki maksatları Gazze'de yaşayan insanları tamamen yok etmek, canlı namına bir şey bırakmamak. Allah bu zalimlere fırsat vermesin. Bu devlet terörü bilerek isteyerek yapıyor’ dedi

Hükümetten kalıcı barış için yol haritası önerisi

Habertürk gazetesinden Bahar Bakır’ın haberine göre, Türkiye İsrail ve Hamas’a beş maddelik bir yol haritası önerdi. Buna göre, İsrail önce kara ve hava operasyonunu hemen durduracak, ardından tüm taraflarla yapılacak görüşmeler sonucu ateş sağlanacak.

Üçüncü adım Gazze’ye ablukanın kalkması, dördüncü adım, insani yardımın girişi için uluslararası güçlerin gözetiminde bir liman veya hava koridoru açılması olacak. Son olarak da Gilad Şalid takasında bırakıldıktan sonra tekrar tutuklanan 59 kişi serbest bırakılacak.

CHP’li milletvekilleri insanlık kalkanı için Gazze’ye gitmek istiyor

Cumhuriyet Halk Partisi’nden bir grup milletvekili bugün bir açıklama yaparak ‘insanlık kalkanı’ oluşturmak için Gazze’ye gitme kararı aldıklarını duyurdu. Genel Başkan Veli Ağbaba ile birlikte 9 milletvekilinin imzası bulunan açıklamada ‘Ortadoğu’da akan kanı durdurmak için adım atmayanların ve İsrail’i koruyan Kürecik Radar Üssü’nü kapatmayı dahi gündemlerine almayanların sorumsuzluğuna karşı bizler Gazze’de ‘İnsanlık Kalkanı’ oluşturmak üzere yola çıkıyoruz’ dendi.

CHP’li Özel: AKP günü kurtarmak istiyor

10 kişilik heyeti, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun CHP’li üyeleri ve CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu üyesi milletvekillerinden oluşuyor. O isimlerden biri CHP Manisa milletvekili Özgür Özel, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada ‘hükümet ve AKP’nin bu konuda yeterli duyarlılık göstermediği için’ bu kararı aldıklarını söyledi.

Özel, ‘biraz önce Meclis’te Gazze için komisyonu kurulması teklifi AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. AKP adına konuşan Volkan Bozkır, televizyon haberlerinin kısa özetini geçtikten sonra polemik yaptı. Dışişleri Bakanı’nın Meclis’e bilgi vermesi talebimizi bu kadar önemli bilgiler açıklamaz şeklinde yanıtladı. Bu TBMM’nin manevi şahsına hakarettir. AKP’nin bu süreçte Gazze’yle ilgili tüm tutum ve davranışları günü kurtarmaya yöneliktir’ dedi.

Pazartesi günü dışişleri başvuracaklarını söyleyen Özel, izin verilmemesi halinde Gazze’ye gitmek için alternatif bir yol bulacaklarını söyledi.

Saadet Partisi: Türkiye ve İran’ın liderliğinde Filistin Barış Gücü oluşturulsun

Filistin meselesine her daim sahip çıkan muhalefetteki Saadet Partisi ise Filistin Barış Gücü kurulmasını önerdi. Partisinin Genişletilmiş Genel İdare Kurulu toplantısında konuşan Genel Başkan Mustafa Kamalak, ‘Türkiye’nin

öncülüğünde Filistin Barış Gücü oluşturulsun. Türkiye ve İran başta olmak üzere, bütün İslam ülkeleri bu güce asker versin. Bu güç, İsrail’in her saldırısına anında cevap verecek şekilde donatılsın ve Gazze’de konuşlandırılsın’ dedi.

Kamalak’a göre, birbirine karşı silahlanan Müslümanların Filistin sorununa çözüm için Batı’dan çare umması celladından merhamet dilemek anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG