Erişilebilirlik

"Türkiye'nin Nükleer Enerjiye Yönelmesi Yanlış"


"Türkiye'nin Nükleer Enerjiye Yönelmesi Yanlış"
"Türkiye'nin Nükleer Enerjiye Yönelmesi Yanlış"

Japonya’da yaşanan felaketden sonra yenilenebilir enerjinin günümüzde ve gelecekte kullanımı son günlerin en önemli konularından biri oldu.

Almanya’nın önde gelen enerji bilimi uzmanlarından biri olarak bilinen Ahmet Lokurlu çevre ve enerji konusunda yaptığı çalışmalar ve buluşlarıyla, üstelik kazandığı ödüllerle de uluslararası bilim çevrelerinde de büyük saygı uyandıran bir isim. Dünya Çevre Oskarı’nı kazanan ilk Türk olan Ahmet Lokurlu bilim çevrelerinde geliştirdiği güneşten enerji elde eden sistemler yüzünden ‘güneşi donduran adam’ olarak tanımlanıyor. Geliştirdiği güneş enerjisi ışınlarını kullanarak buhar, buharı da soğutarak soğuk suya dönüştüren sistemle çığır açan Lokurlu, Japonya’da yaşanan nükleer trajedinin alternatif enerji diye bilinen yenilenebilir enerjileri savunanları bir kez daha haklı çıkarttığını belirtiyor.

Güneşin gelecekteki enerji sorununa en önemli çözüm olabileceğini savunan Ahmet Lokurlu, Almanya’nın geçen sonbaharda nükleer enerji santrallerinin çalışma sürelerini aşamalı olarak 2034 yılına kadar uzatma kararı aldığını, şimdi ise geri adım atarak eski santralleri kapatmayı planladığını vurgulayarak, Fukuşima olayı ile atom enerjisi çağında dönüm noktasına gelindiğini söylüyor.

Türkiye’de de Çevre Bakanlığı’na enerji ve çevre konularında danışmanlık hizmeti veren Ahmet Lokurlu, Türkiye’nin alternatif enerji kaynaklarına yatırım yerine nükleer enerjiye yönelmesini yanlış bir karar olarak niteliyor.

Geçen hafta ortasında Avrupa’daki çeşitli ülkelerin meclislerinde faal Türk kökenli milletvekilleri de ortak bir çağrıya imza atarak, Türkiye’nin nükleer santraller projesini durdurmasını istemişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG