Erişilebilirlik

Libya Muhalefeti: 'Türkiye'nin Tutumunu Hayretle Karşıladık'


Libya Muhalefeti: 'Türkiye'nin Tutumunu Hayretle Karşıladık'
Libya Muhalefeti: 'Türkiye'nin Tutumunu Hayretle Karşıladık'

Libya muhalefetini temsil eden Ulusal Geçiş Konseyi üyeleri Washington’da Amerikalı yetkililerle bir araya geliyor. Görüşmeler öncesinde Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan heyet üyelerinden Waheed Burshan Türkiye’nin Libya konusundaki ilk tutumunu eleştirdi. Ulusal Geçiş Konseyi üyesi Burshan Ankara’nın sonraki tavır değişikliğini ise memnunluk verici olarak niteledi.

Türkiye’nin Libya politikası konusunda ilk başta “şaşkınlık” yaşadıklarını söyleyen muhalefet liderlerinden Burshan, daha sonra Ankara’nın yaklaşımını değiştirerek Libya lideri Muammer Kaddafi’ye çekilme çağrısında bulunmasındansa memnun olduklarını dile getirdi.

Burshan şöyle konuştu: “[Türkiye] ilk başta çelişkili bir tutum sergiledi. Anlayamamıştık. Biz Arap ülkeleri olarak Türkiye’ye ve konumuna her zaman hayranlıkla bakmışızdır. Ancak bu konuda – yani Libya halkının yanında yer alma konusunda tereddütlerini hayretle karşıladık. Libya’daki her iki tarafı da anlamaya çalıştıklarını söylemelerini anlayamadık. Başbakan Erdoğan Arap ülkelerinde çok saygı görüyor. Ancak kanlı bir diktatörü anladığını ifade etmesini cesaret kırıcı bulduk muhalefet olarak. Türkiye’nin demokrasinin savunucusu olması gerekir. Niye böyle yaptıklarını sorarsanız, Libya’daki kanlı olaylardan veya Libya halkının iyiliğinden ziyade ekonomik ve siyasi çıkarlarını düşünmüş olmalarından kaygı duyuyoruz.”

Waheed Burshan, Türkiye son zamanlarda tutum değiştirdiğini, “şimdi olayların doğru tarafında” olduğunu söyledi.

Burshan, Türkiye’den daha fazla destek beklediklerini de kaydetti: “Bir NATO üyesi olarak Türkiye’den daha fazla destek beliyoruz. Ayrıca Türkiye’nin bu bölgede liderlik rolü olduğunu düşünüyoruz. Bu zorunlu bir görevdir. Libya halkı bu yaşananları unutmayacaktır. Türkiye’den Libya’nın geleceği konusunda katkılarını bekliyoruz. Kaddafi için iyi bir ortak oldular, umudumuz özgür bir Libya’nın da daha iyi bir ortağı olmalarıdır.”

Waheed Burshan, atalarının Türk olduğunu söyledi. Türklere büyük bir yakınlık duyduğunu söyleyen Libyalı muhalefet lideri büyük-büyük babasının Aydınlı olduğunu belirtti. Burshan, kendisinin de güçlü Türk – Libya ilişkilerinin bir örneği olduğunu belirtti.

Libyalı asileri temsilen Washington’da temaslarda bulunan heyetin görüşeceği isimler arasında ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon da bulunuyor. Konsey Başkanı Mustafa Abdülcelil, siyasi olarak “tanınmayı” amaçladıklarını söylüyor.

XS
SM
MD
LG