Erişilebilirlik

Türkiye’ye Din Özgürlüğü Uyarısı


Türkiye’ye Din Özgürlüğü Uyarısı
Türkiye’ye Din Özgürlüğü Uyarısı

Amerika Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu, Türkiye’yi riskli ülkeler arasına koydu.

Komisyonun yeni raporunda, din ve ibadet özgürlüğüne getirilen kısıtlamaların azınlıktaki din ve mezheplerin varlığını tehdit ettiği yazılı. Raporda, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin bununla yetinmediği, azınlıktaki din ve mezheplere müdahale ettiği, ibadet yerlerine el koyduğu belirtiliyor.

Türkiye’ye Din Özgürlüğü Uyarısı
Türkiye’ye Din Özgürlüğü Uyarısı

Raporda, devlet içindeki bazı askeri ve sivil unsurların, karışıklık yaratmak için azınlıktaki dini liderlere suikast planladıkları yolundaki iddialara de değiniliyor.

Üyeleri Başkan ve Kongre liderleri tarafından atanan komisyon, Beyaz Saray’dan, din ve ibadet özgürlüğüne saygı göstermesi için Ankara’ya baskı yapmasını istedi.

Komisyonun izlenecek ülkeler listesinde, Türkiye ile birlikte Afganistan, Somali, Endonezya, Rusya, Beyaz Rusya ve Hindistan da var.

Rapora göre tüm dünyada din ve ibadet özgürlüğünün hiç olmadığı ya da çok ihlal edildiği ülkeler: İran, Irak, Suudi Arabistan, Burma, Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Eritre, Nijerya, Sudan ve Küba olarak geçiyor.

Kıbrıs Türk Kesimindeki Durum

Raporda, Kıbrıs Türk hükümeti de bölgede yaşayan Hristiyanların haklarına saygı göstermediği gerekçesiyle eleştiriye hedef oluyor. Raporun, "Kıbrıslı Türklerin ya da Türk Ordusunun Yönetimi Altındaki Bölgede Durum" ara başlığı altındaki bölümünde, Kuzey Kıbrıs'taki dini azınlık gruplarının baskı altında tutulduğu, sayılarının bir dizi keyfi düzenlemeler ve sindirme girişimleri yoluyla büyük ölçüde azaltıldığı öne sürülüyor. Raporda, ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu heyetinin Kuzey Kıbrıs'a geçerek bir Türk askeri üssünün sınırları içinde yeralan Saint George Kilisesini, ayrıca Karpaz bölgesindeki St. Andreas Manastırı'nı ziyaret ettiği belirtiliyor. Rapora göre, heyet, bu kiliselerin mensuplarının özellikle Türk askeri bölgeleri içinde yeralan kutsal yerler ve mezarlıklara gidememekten, kilise, mezarlık gibi yerlerin onarımını yapamamaktan, bu topluluklarının genç üyeleri için Kuzey Kıbrıs'ta eğitim ve diğer alanlarda hiçbir olanak kalmadığından şikayetçi olduklarını belirledi.

[Komisyonun raporunu bu bağlantıyı tıklayarak indirebilirsiniz: http://www.uscirf.gov/images/book%20with%20cover%20for%20web.pdf ]

XS
SM
MD
LG