Erişilebilirlik

Türkiye’de muhalefet terörle mücadelede eksiklikleri sorguluyor


Terörle mücadelede Irak’ın kuzeyindeki bölgede son bir ay içinde 21 askerin hayatını kaybetmesi nedeniyle istihbarat zaafiyeti ihtimalini ve kış koşullarına hazırlıklı olunup olunmadığı sorusunu gündeme getirdi.
Terörle mücadelede Irak’ın kuzeyindeki bölgede son bir ay içinde 21 askerin hayatını kaybetmesi nedeniyle istihbarat zaafiyeti ihtimalini ve kış koşullarına hazırlıklı olunup olunmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Türkiye, Irak’ın kuzeyinde “Pençe–Kilit Harekatı” kapsamında 12 Ocak’ta görevli 9 askerin ölümü nedeniyle terörle mücadelede eksiklikler olup olmadığını ve kış mevsimi şartlarını tartışıyor.

Aralık ayının son haftasında Irak’ın kuzeyinde 12 askerin ölümünün ardından yeniden can kaybı olması, başta CHP olmak üzere toplumsal muhalefet kesimlerince, iktidardaki AK Parti hükümetinin politikalarıyla ilgili soru işaretlerini gündeme taşıdı.

Haftasonunda Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da güvenlik zirvesi toplantısında durum değerlendirmesi yapmıştı.

TBMM Genel Kurulu’nda da Salı günü terörle mücadeleye ilişkin bilgi verileceği açıklandı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki gelişmelere ilişkin bilgilendirmede bulunacağı aktarıldı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bakanlarca TBMM Genel Kurulu’nda kapalı oturumda mı, açık oturumda mı bilgilendirme yapılacağı yönündeki soru üzerine, henüz kamuoyuna kapalı olması yönünde değerlendirme yapılmadığını söyledi. Güler, kamuoyuyla da paylaşılacak hususlar olduğunu kaydetti.

Salı günü saat 15.00’te toplanacak TBMM Genel Kurulu’nda muhalefet cephesi temsilcilerinin, Irak’ın kuzeyinde kış şartları göz önüne alındığında, asker ölümlerinde herhangi bir yönetim yanlışlığı, eksikliği olup olmadığını tartışmaya açması bekleniyor.

CHP kış şartlarında eksiklikler ihtimalini sorguluyor

CHP yönetimi, “20 aydır süren Pençe–Kilit harekatının siyasi ve askeri hedefleri, bu hedeflere ulaşılma durumu nedir? Bölgede teröristlerin faaliyetlerine ilişkin istihbarat temininde zafiyet var mıdır? Teröristlerin saldırıları, üs bölgelerinin mevsimsel koşullara karşı yeterli korumaya ve gerekli tahkimata sahip olmaması sebebiyle mi önlenemiyor? İnsansız hava araçlarının mevsimsel koşullar nedeniyle uçamadığı durumlarda gözetleme zafiyetini giderecek ilave tedbirler alınıyor mu? Üs bölgelerinin termal kamera vb. gözetleme sistemleri nicelik ve nitelik olarak yeterli mi? Yetersizse neden hızla giderilmiyor? Özellikle ‘altın saat’ olarak tabir edilen süre içinde sağlık desteği ve tıbbi müdahale için imkân ve kabiliyetler yeterli mi? Askeri sağlık sisteminin ilga edilmesinin bu zafiyetteki payı nedir?” sorularına yanıt talep ediyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçen sefer olduğu gibi TBMM’de siyasi partilerin “kınama mesajı” ile yetinmemesi gerektiğini belirtti; iktidarın parlamento ve halka, terörle mücadelede neler olduğuna ilişkin bilgi vermesini istedi. Özel, haftasonunda Milli Güvenlik Kurulu ve Dış Politika Danışma Kurulu’yla toplantılar da yaptı.

CHP lideri Özel, Milli Güvenlik Kurulu’nda, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, genel başkan yardımcıları Yankı Bağcıoğlu, Murat Bakan ve İlhan Uzgel, Milli Savunma Komisyonu Sözcüsü Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ile süreci değerlendirdi.

Özel daha sonra, Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel ve CHP’nin TBMM Dışişleri Komisyonu Sözcüsü İstanbul Milletvekili Namık Tan eşliğinde eski genel başkanlar Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın ile önceki dönem genel başkan yardımcıları Osman Korutürk, Faruk Loğoğlu, Onur Öymen, önceki dönem milletvekilleri Hüseyin Pazarcı ve Rıza Türmen’in katılımıyla Dış Politika Kurulu’nu topladı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG