Erişilebilirlik

'Türkler NATO'dan Giderek Uzaklaşıyor'


'Türkler NATO'dan Giderek Uzaklaşıyor'
'Türkler NATO'dan Giderek Uzaklaşıyor'

Bahçeşehir Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi BETAM'ın son araştırmalarından birisi Türklerin NATO'dan giderek uzaklaştığı tartışmalarına yanıt niteliğinde bir sonuç ortaya koydu.

Transatlantik Eğilimler araştırmalarının temel alındığı araştırmaya göre diğer üye ülkelerin halklarına kıyasla NATO'nun gerekliliğini en fazla sorgulayanlar Türkler...
Araştırmayı hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Ebru Ş. Canan-Sokullu, Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı.

Canan-Sokullu, yıllara ve ülkelere göre bakıldığında Türkiye'de NATO'nun ülke güvenliği için "gerekli" olduğu görüşünün giderek zayıfladığının altını çiziyor. Zira 2004'te yüzde 67 olan "gereklidir" görüşünün 2010'da yüzde 41'e düştüğü görülüyor.

Yrd. Doç. Dr. Ebru Ş. Canan-Sokullu, 3 büyük partinin (AKP, CHP ve MHP) seçmeninin son senelerde NATO'dan fikren uzaklaştığını gördüklerini söylüyor. Canan-Sokullu, MHP seçmenlerinde son 6 yılda 3 kat daha fazla NATO karşıtlığı geliştiğini gözlemlediklerini belirtiyor.

Bir ilginç bulgu da Türk halkının dış politikada askeri güç kullanımı konusundaki görüşlerine dair. Canan-Sokullu, "Bir iç savaş olduğu takdirde bir yabancı ülkenin müdahalesini en fazla destekleyen ulusun Türkler olduğunu gördük" diyor.

Araştırmaya dair söyleşimizin tamamını aşağıdaki medya oynatıcıyı kullanarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG