Erişilebilirlik

Türkler'in Çoğu Amerika Hakkında Olumsuz Düşünüyor


Pew Araştırma Merkezi’nin 39 ülkede 40 bin kişiyle yürüttüğü kamuoyu yoklamasına göre, Türkler'in yüzde 70’i Amerika hakkında olumsuz görüş belirtti

Pew Araştırma Merkezi’nin Amerika ve Çin’le ilgili olarak 39 ülkede 40 bin kişiyle yürüttüğü kamuoyu yoklamasına göre, Türkiye’nin yüzde 70’i Amerika hakkında olumsuz görüş belirtti. Ancak geçen yıla göre Amerika hakkında olumlu görüş bildiren Türkler’in sayısında yüzde 6’lık bir artış var.

Anket, çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde Amerika’ya bakışın olumsuz olduğunu gösteriyor. Ürdün’de nüfusun yüzde 86’sı, Mısır’da yüzde 81’i, Filistin Bölgesi’nde yüzde 79’u ve Pakistan’da yüzde 72’si Amerika hakkında olumsuz görüş bildirdi.

Malezya gibi farklı dine inananların bir arada yaşadığı bir ülkede ise Müslümanlar’ın yüzde 46’sı, Amerika hakkında olumlu bir görüşe sahipken bu oran Budistler arasında yüzde 72’ye çıkıyor. Ortadoğu’nun etnik ve dinsel olarak en karışık ülkelerinden biri olan Lübnan’da Sünniler’in yüzde 66’sı Amerika hakkında olumlu görüş bildirirken, bu oran Hristiyanlar arasında yüzde 56’ya, Şiiler arasında ise yüzde 9’a düşüyor.

Türkler Çin’e de Olumsuz Bakıyor

Araştırmaya katılan Türkler arasında Çin’e olumlu bakanların oranı yüzde 27. Bu, geçen yıla göre yüzde 5’lik bir artış anlamına gelse de Çin’le ilgili görüşte Türkiye’nin Ortadoğu’dan ayrıldığı göze çarpıyor. Amerika konusunda olumsuz görüşün yaygın olduğu Ortadoğu’da, Çin ile ilgili düşünceler genelde daha olumlu. Filistinliler’in yüzde 47’si, Mısırlılar’ın yüzde 45’i, Tunuslular’ın ise yüzde 63’ü Çin hakkında olumlu görüş belirtti.

Amerika’nın Ortadoğu’da popülaritesi düşükken, Çin, Amerikalılar ve Kanadalılar’dan düşük not aldı. Amerikalılar’ın yüzde 37’si, Kanadalılar’ın yüzde 43’ü Çin hakkında olumlu düşünce belirtti. Çin’in son yıllarda ticari ilişkilerini hızla geliştirdiği Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde ise halk Çin hakkında oldukça olumlu düşünüyor. Amerikan karşıtı tutumuyla öne çıkan Venezüella’da halkın yüzde halkın yüzde 71’i, Brezilya’da yüzde 65’i Çin hakkında olumlu düşünceye sahip. Afrika’da Kenya ve Senegal’de Çin’e destek, yüzde 70’in üzerinde. Çin’in en sevilmediği ülke ise tarihsel çekişmeleri bulunan Japonya. Japonya’da halkın yalnızca yüzde 5’i Çin hakkında olumlu görüş belirtti.

Çin’in Ekonomik Gücü

Çin ve Amerika ile ilgili yapılan ankete cevap verenlerin yüzde 41’i, Amerika’nın en büyük ekonomik güç olduğunu düşünüyor. Katılımcıların üçte birinin ise Çin’in en büyük ekonomi olduğunu düşündüğü ortaya çıktı. Benzer anket 2008’de yapıldığında katılımcıların yalnızca yüzde 20’si Çin’in en büyük ekonomiye sahip olduğunu söylemişti.

Ancak Çin’in artan ekonomik gücü, bu ülkeyle ilgili fikirlerin olumlu olduğu anlamına gelmiyor. Katılımcıların toplamına bakıldığında, yüzde 50’si Çin’le ilgili olumlu fikir belirtirken, Amerika için bu rakam yüzde 63 olarak ortaya çıktı.

Anketin başka bir sorusuna verilen cevapta, Amerika hakkında olumsuz görüş bildiren ülkelerde dahi katılımcılar, Amerika’nın vatandaşlarına daha çok bireysel özgürlük sağladığını söyledi. Ankete katılanların yüzde 70’i ‘Amerika bireysel özgürlükleri koruyor’ derken Çin için bu oran yüzde 36’da kaldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG