Erişilebilirlik

Tutuklu CHP’li Eren Erdem Açlık Grevine Başladı


Tutuklu HDP’li siyasetçiler, tutuklu Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından sonra tutuklu CHP Parti Meclisi üyesi ve eski İstanbul milletvekili Eren Erden de açlık grevine başladı.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 24 Haziran seçimlerinden beş gün sonra 29 Haziran 2018’de "silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek, isteyerek yardım etmek” ve “soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek” suçlamalarıyla tutuklanan Erdem, 7 Ocak 2019’daki ilk duruşmada İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi.

Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine bir üst mahkeme olan İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi yakalama kararı çıkarınca Erdem, Silivri Cezaevi’nden salıverilmeksizin çıkarıldığı mahkemede 8 Ocak’ta yeniden tutuklandı.

Eren Erdem: “Hakimlerin talimat aldığı zalim ortamda FETÖ palavrasıyla tutuklandım”

Kapatılan “Karşı” gazetesinde genel yayın yönetmenliği yaptığı sırada yayınladığı haberler yüzünden Fethullah Gülen yapılanmasıyla ilişkilendirilen Eren Erdem, “açlık orucunu” ulusal ve uluslararası kamuoyuna duyurduğu mektubunda suçlamaları reddetti.

Erdem, “FETÖ tarafından yargılanmış, tüm geçmişi FETÖ karşıtı kitaplar yazmakla geçmiş biri olarak ‘FETÖ’ye yardım’ palavrasıyla tutuklandım. Ve hakkımda tek bir delil olmadığı için mahkemece tahliye edildim. Ama bir telefonla dosyayla ilgisiz bir mahkeme tarafından siyaseten yeniden tutuklandım. 70 yaşındaki babam işinden kovuldu. Tüm bunlar muhalif için yapıldı. Hakimlerin talimat aldığı, bir milletvekilini ölüm orucuna aşamasına getirecek kadar zalim olan bu ortamda barışçıl bir eyleme başlıyorum” dedi.

Eren Erdem: “Adaletsizlik öldürür, tıbbi müdahale almayı reddediyorum”

7 Ocak’ta dosyaya bakan İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nin oy birliğiyle kendisini adli kontrol şartıyla serbest bıraktığını dile getiren CHP Parti Meclisi Üyesi, bu mahkemenin verdiği kararın uygulanmaması halinde açlık orucunu açlık grevine dönüştüreceğini de açıkladı.

Adaleti savunmak için CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte 430 kilometre yürüdüğünü hatırlatan Erdem, kendi el yazısıyla kaleme aldığı mektupta “Adalet orucu açlık grevi ile başlayan bir süre sonra (kısa bir süre) sıvıyı da keserek ölüm orucuna dönüşen, bir zulme karşı en meşru direnme yoludur. Ve bu halkıma karşı sorumluluğumun gereğidir. Halkı son çarem olan adalet orucuma desteğe ve dayanışmaya çağırıyorum. Adalet yaşatır adaletsizlik öldürür. Tüm bu süreçte tıbbi müdahaleleri reddettiğimi bildiriyorum” dedi.

Eren Erdem’in yargılandığı Karşı gazetesi davasının ikinci duruşması 1 Mart’ta yapılacak.

ÇHD Başkanı Kozağaçlı ile dört avukat da açlık grevinde

Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu Halkın Hukuk Bürosu üyesi beş avukat da “24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü”nden beri açlık grevinde.

13 Kasım 2017’de DHKP’C üye olduğu iddiasıyla tutuklanan Selçuk Kozağaçlı, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 14 Eylül 2018’de serbest kaldıktan üç gün sonra mahkeme tarafından 12 avukatla birlikte yeniden tutuklandı.

Önceki gün vefat eden babasının mezarına bir jandarma erine kelepçeli olarak getirilen ÇHD Başkanı, cezaevinden gönderdiği mektupta, “Bizi tahliye eden hakimleri görevden aldınız. Gözümüzün içine baka baka seyyar mahkeme heyetleri oluşturdunuz, özel görevliler tayin ettiniz. Henüz hiçbir delilimizi incelemeden, taleplerimizi görmeden, panik içinde dosyayı savcıya gönderdiniz. Yargılama yapmak değil, karar vermek istiyorsunuz. İşte hepsi bu, hepsini halka anlatacağız. ‘Seni dinlemez, önüne seçim sandığı koydum, onunla oyalanıyor’ diye mi düşünüyorsunuz.? Yanılıyorsunuz. Halkın karnı hiç doğru düzgün doymaz. O yüzden açları tanır, onları dinlemeye, sevmeye alışkındır. Biz de aç anlatacağız öyleyse” ifadelerine yer verdi.

Kozağaçlı ile birlikte avukatlar Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal, Behiç Aşçı ve Engin Gökoğlu da açlık grevine devam ediyor. Avukatlardan Behiç Aşçı, 2006 yılında 122 kişinin hayatını kaybettiği ölüm orucu eylemlerinde 293 gün açlık grevi yapmıştı.

HDP’li Leyla Güven’in açlık grevi 82. gününde

Terör örgütü PKK’nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan’ın kimseyle görüştürülmemesine tepki amacıyla Kasım ayında cezaevinde açlık grevine başlayan HDP Hakkari milletvekili Leyla Güven Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden tahliyesinden sonra da eylemine devam ediyor.

82 gündür açlık grevini sürdüren Leyla Güven’in eylemine HDP eski Hakkari milletvekili Selma Irmak ve HDP eski İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel’den sonra bugün de Kandıra Cezaevi’nde bulunan HDP eski Muş milletvekili Burcu Çelik katıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG