Erişilebilirlik

"Twitter Çalışanları Çin’in Veri Toplamasından Endişeli"


Twitter’in eski güvenlik şefi Peiter Zatko, geçen ay sosyal medya platformu ile ilgili ihbarcı olarak suç duyurusu yapmasından bu yana ilk kez bugün Kongre önünde ifade verdi.

ABD Senatörü Chuck Grassley, bugün Senato Adalet Komisyonu’nda yapılan oturumdaki açış konuşmasında Zatko’nın açıklamalarının, Twitter'ın sosyal medya şirketinde çalışan en az bir Çin ajanından haberdar olduğunu gösterdiğini söyledi.

Geçen yıl kovulana kadar Twitter'ın güvenlik şefi olarak görev yapan Peiter Zatko, oturum sırasında bazı Twitter çalışanlarının, Çin hükümetinin şirketin kullanıcıları hakkında veri toplayabileceğinden endişe duyduğunu söyledi.

ABD’de Yıllık Enflasyon Ağustos’ta Yüzde 8,3
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Zatko bugün Reuters haber ajansında yayınlanan ve Çinli reklamverenlerden gelecek gelirleri en yüksek seviyeye çıkarmak isteyen bazı ekipler ile artan jeopolitik gerilimlerin ortasında Çin'de iş yapmaktan endişe duyan diğer çalışanlar arasındaki iç çatışmaları detaylandıran bir habere de atıfta bulundu.

"Bu büyük bir iç muammaydı," diyen Zatko, şirketin reklam gelirleri açısından en hızlı büyüyen denizaşırı pazar olan Çin'den uzaklaşmak konusunda isteksiz olduğunu belirtti.

Eski güvenlik şefi, "Kısacası zaten bu kadar yakınken, bu gelir akışını kaybetmemiz sorunlu olurdu" dedi.

Senatör Grassley de oturumun açış konuşmasında, ihbarcı olan Zatko’nın ifşaatlarında ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Twitter'ı, şirket içinde en az bir Çinli ajan olduğu konusunda bilgilendirdiğinin yer aldığına dikkat çekti.

Zatko oturumdaki açıklamalarında, Twitter'dan kovulmadan bir hafta önce, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) benzer bir kurum olan Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın (MSS) bir ajanının Twitter'da maaşlı çalışan olduğunu öğrendiğini söyledi.

İddiaya konu olan Çinli ajanın hala şirkette çalışıp çalışmadığı bilinmiyor.

Twitter, Zatko'nun ifadesine ilişkin Reuters’ın yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Zatko bugünkü ifadesinde, başka bir Twitter yöneticisiyle şirket içinde yabancı bir ajan olduğuna dair endişeler hakkında yaptığı bir konuşmayı hatırladığını söyledi. Eski güvenlik şefine göre bu yönetici, "Zaten bir tane var, daha fazla olsa ne fark eder ki?" dedi.

Grassley, Twitter İcra Kurulu Başkanı Parag Agrawal'ın, şirketin aynı zamanda Tesla CEO'su olan Elon Musk'a karşı açtığı davayı tehlikeye atabileceği endişesiyle duruşmaya katılmayı reddettiğini belirtti.

Dünyanın en zengin kişisi Elon Musk sosyal medya şirketi Twitter’ı küresel bir ifade özgürlüğü platformu olabileceği gerekçesiyle satın alma girişiminde bulunmuş ancak bot ve spam hesaplar konusunda kendisine ayrıntılı bilgi verilmediği gerekçesiyle 44 milyar dolarlık anlaşmadan çekileceğini açıklamıştı.

Twitter ve Musk, anlaşmanın tamamlanıp tamamlanmaması konusunda mahkemede karşı karşıya gelecek.

San Francisco merkezli şirket, Musk'a anlaşmayı feshettiği için dava açarken, Tesla CEO'su da Twitter'ı hizmetindeki sahte ve spam hesapların sayısını yanlış beyan etmekle suçlayarak karşı dava açmıştı.

Delaware eyaletinde açılan davadaki yargıç, geçen hafta Musk'ın Twitter'a karşı açtığı davaya Zatko'nun ihbarcı iddialarını da dahil edebileceğine karar verdi ancak davanın ertelenmesi talebini reddetti.

Zatko'nun bugün verdiği ifade, Kongre, federal düzenleme ve adli kurumlarca yapılacak daha derin soruşturmalara zemin hazırlayabilir.

Senato Adalet Komisyonu Zatko'yu, Twitter'ın kullanıcı verilerinin uygunsuz kullanımı konusunda Federal Ticaret Komisyonu ile 2011 yılında yaptığı anlaşmaya uyumu konusunda, düzenleyici kurumları yanılttığı iddiaları nedeniyle dinliyor.

Zatko'nun Temmuz ayında sunduğu şikayet dilekçesinde, Twitter'ın o tarihten bu yana "temel güvenlik, bütünlük ve gizlilik sistemleri konusunda çok az anlamlı ilerleme" kaydettiği belirtiliyor.

Twitter ise Zatko'nun "etkisiz liderlik ve düşük performans" nedeniyle kovulduğunu ve iddialarının Twitter'a zarar vermek için tasarlanmış gibi göründüğünü savunuyor.

Eski güvenlik yetkilisinin ihbar şikayeti, Zatko ve CEO Agrawal arasındaki e-postalar ve Twitter'daki yanlış bilgi ve dezenformasyonun bir değerlendirmesi gibi destekleyici belgelerden oluşan iki sayfadan fazla bağlantı adresi içeriyordu.

Zatko, Twitter'ın, kullanıcıları, yatırımcıları ve hatta ABD ulusal güvenliğini tehdit edebilecek açıklanmamış güvenlik ve gizlilik açıkları olduğunu öne sürmüştü.

Twitter bugün ayrıca, Musk'ın şirketi devralmasına ilişkin hissedar oylamasının sonuçlarını da açıklayacak. Reuters'a konuşan kaynaklar, hissedarların çoğunluğunun anlaşmayı çoktan onayladığını söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG