Erişilebilirlik

Twitter da Sansüre Başlıyor


Twitter şirketi web sitesinde üye sayısını artırmak için sansürün şart olduğunu savunulor
Twitter şirketi web sitesinde üye sayısını artırmak için sansürün şart olduğunu savunulor

Üyeleri arasında anında mesaj iletimi sağlayan Twitter şirketi, artık yasalara aykırı mesajları engellenme imkânına sahip olduğunu açıkladı

Üyeleri arasında anında mesaj iletimi sağlayan Twitter şirketi, artık yasalara aykırı mesajları engellenme imkânına sahip olduğunu açıkladı.

Şirket tarafından hazırlanan yeni program, her ülke için ayrı bir sansür uygulaması öngörüyor. Her ülkenin tarihi ya da kültürel nedenlerle bazı mesajları yasakladığını belirten Twitter yetkilileri, yeni programın bu farklılığı dikkate alacağını duyurdu.

Örneğin Fransa’da Ermeni soykırımı olmadığını, Türkiye’de ise olduğunu savunan twitter mesajları (tweet’ler) iki ülke için ayrı sansür programı uygulanacağından otomatik olarak silinecek.

Twitter, yukardaki örnekte olduğu gibi bazı ülkelerde engellenen mesajın diğerlerinde engellenmeyeceğini bildirdi ve söz konusu sansür programının henüz uygulamaya konulmadığını vurguladı.

Amerikan şirketine göre, program uygulamaya geçirildiğinde içeriğinden ötürü mesajın silindiği anında mesajı gönderen kişiye gerekçesiyle birlikte bildirilecek.

Şu ana karar Twitter’in sildiği herhangi bir mesaj sadece tek bir ülkeden değil her yerden siliniyordu.

Geçen yıl tüm dünyada ifade özgürlüğünü destekleme sözü veren ve “tweet’ler akacak” diye kampanya yapan şirketin birden sansürden söz etmesi üyeleri arasında şok etkisi yarattı.

Yarın tüm dünyada yüz binlerce twitter kullanıcısı “tweet karatmasıyla” sansür girişimini protesto etmeyi planlıyor.

XS
SM
MD
LG