Erişilebilirlik

Twitter Yasağı Amerikan Basınında


Türkiye’de Twitter’a getirilen yasak Cumartesi Amerikan basınında da ilgi gördü. Kapatma kararının üzerinden iki gün sonra, Amerikan basın-yayın organlarındaki genel izlenim, yasağın geri teptiği yönünde. Bununla birlikte yetkililer yasağın ikinci gününde yeni önlemler almakta gecikmedi

New York Times gazetesinde atılan bir manşette: “Türkiye’de Twitter, engelleme çabalarının ardından kükredi” deniyor. “Twitter çağında Twitter’ı yasaklamanın güçlüğüne” işaret eden gazete, yasağın üzerinden geçen birkaç saat içinde Twitter’ı kullanarak kararı protesto edenler arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de olduğunu yazıyor.

Washington Post ise, “Türkiye Twitter’ı yasakladı, ve Twitter patladı” manşetine yer veriyor. Gazetenin basılı versiyonundaki manşet ise “Eleştiriler artarken Türkler Başbakan’ın Twitter’ı yasaklama girişimini savuşturdu” diyor. Haber Erdoğan’ın “Twitter, mwitter!” şeklinde kullandığı alaycı ikilemenin İngilizce’deki yakın karşılığını açıklayarak başlıyor. Başbakan’ın, “Twitter'ın kökünü kazıyacağız. Uluslararası toplumun ne dediği umurumda değil. Herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin gücüne şahit olacak” sözlerine yer veren gazete, “Hiç tartışma götürmez, bu güce şahit olduk” diyor ve “yasağın başlamasının ardından #TwitterisblockedinTurkey hashtag’i süpernova yaptı (büyük patlamaya yol açtı)” diye devam ediyor. Gazete aynı zamanda Türklerin SMS üzerinden de tweet mesajları yolladığına dikkati çekiyor.

Aynı gazetenin web sayfasında yer alan Adam Taylor imzalı bir başka yorumsa, “Türkiye neden Twitter’ı yasakladı ve yasak neden işlemiyor?” diye soruyor. Türk Twitter kullanıcılarının erişim için kolay yollar bulduğunu ve hatta karikatürler aracılığıyla yasakla alay ettiğini yazan Taylor, yasağın 30 Mart yerel seçimlerinden önce geldiğine dikkati çekiyor, “Türkiye’nin Twitter yasağı Türk toplumundaki daha büyük sorunların ve Erdoğan’ın müttefikleri arasında artan güvensizliğin yansıması” diyor. Türkiye’de 17 Aralık’taki yolsuzluk soruşturmasından bu yana yaşanan siyasi gelişmeleri özetleyen yazar, “Ne Twitter, ne de Erdoğan’ın daha büyük sorunları gidici” yorumunda bulunuyor.

USA Today gazetesi, “Türkiye’nin Twitter’ı yasaklama girişimi daha ilk günde koca bir fiyasko oldu” diyor. Gazete ardından “Yetkililer Twitter’ı kapatmaya çalıştıktan sonra Türkiye’nin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna’da birkaç hafta önce olan bitenleri okumadı mı?” diye soruyor. Haber-yorumun yazarı John Schinal, Erdoğan’ın “Yanukoviç ve diğer Ukraynalı liderlerin hata yapa yapa öğrendiği şeylerin” ancak az bir miktarına tanık olduğunu, Türkiye’de sosyal medyaya ilginin yasaklama girişimine rağmen mevcut özgür söyleminin ötesine geçmeyi başardığını savunuyor.

Time dergisinde de, “Erdoğan Twitter’ı kapatıp, milliyetçiliği açtı” başlıklı bir yazı var. Yolsuzluk iddiaları ortalıkta döndükçe Başbakan Erdoğan’ın öfkesini sosyal medya ve muhaliflerine yönelttiğini belirten yazıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bile, bir aylık sessizlikten sonra cuma günü ilk kez Twitter’a yazdığına dikkati çekiyor. Washington Post’un geçmişte Türkiye muhabirliğini yapan Karl Vick’in Time dergisine kaleme aldığı yazıda, Gül’ün Twitter yazısının sosyal medya sitesine erişime kapatmaya yönelik kararla ilgili tüm dünyada oluşan tepki kadar bir ses getirdiği belirtiliyor.

Christian Science Monitor gazetesi de Başbakan Erdoğan’ın Twitter’ı erişime kapattırmasının başarıya ulaşmadığını bildiriyor. Gazete yasağın üzerinden birkaç saat geçmesinin ardından hem Türkler hem de destek veren herkesin #TwitterisblockedinTurkey’i tüm dünyada ilgi gören bir hashtag’e çevirdiğini, Cumhurbaşkanı Gül’ün de kararı kınadığını yazıyor.

Bununla birlikte Christian Science Monitor gazetesi hükümetin yasağı delen Türk Twitter kullanıcıları için de yeni önlemler almakta gecikmediğine de dikkat çekiyor. İngiliz Reuters haber ajansının bugün çıkan bir yazısını kullanan gazete, dün Twitter’a alternatif DNS ayarları üzerinden girmeye çalışanların internetlerinin bugün tamamen bloke olduğunu yazıyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG