Erişilebilirlik

Türkiye: 'PYD-YPG’nin Kürtlerle Özdeşleştirilmesi Endişe Verici'


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, “Türkiye’nin Suriye’de Kürtleri katletmesini önlemek” istediklerini açıklamasına Ankara tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı, “PYD-YPG’nin Kürtlerle özdeşleştirilmesini ve terörle mücadeleyi bir topluluğu hedef almak gibi yansıtmayı kabul edilemez” bulduğunu açıkladı.

Bakan Pompeo, Amerikan basın kuruluşu NewsMax’e verdiği röportajda, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı konusunda açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatlarıyla tutarlı bir şekilde Suriye’deki süreci yürüteceklerini kaydeden Pompeo’nun, “Bunları tüm cephelerde yerine getireceğiz. Sadece çekilme değil, Başkan'ın ortaya koyduğu diğer tüm unsurlar: Türklerin Kürtleri katletmemelerini sağlamanın önemi, Suriye'de dini azınlıkların korunması; tüm bunlar, halen ABD'nin ortaya koyduğu misyonunun parçasıdır” sözleri dikkat çekti. Pompeo, ayrıca Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin gelecek hafta Türkiye’ye geleceğini de açıkladı.

Pompeo’nun “Türkiye’nin Kürtleri katletmemelerini sağlamak” ifadesi ise Türkiye’nin tepkisine yol açtı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Pompeo’nun ifadelerini bugün yaptığı yazılı açıklama ile eleştirdi. Aksoy’un açıklamasında, Türkiye’nin uzun süredir savunduğu üzere “PYD-YPG’nin terör örgütü PKK’ya bağlı bir yapılanma olduğu” görüşü vurgulanarak, dolayısıyla “Suriye’de Kürtlere karşı değil terörizm ile mücadele edildiği” yaklaşımı savunuldu.

Aksoy, “ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun dün (3 Ocak) bir internet haber sitesine verdiği mülakatta Suriye bağlamında ülkemiz hakkında sarf ettiği ifadeleri gerek üslup gerek içerik bakımından reddediyoruz. Bakan Pompeo’nun PYD/YPG terör örgütünü Kürtlerle özdeşleştirmesi, eğer kasıtlı değilse, endişe verici bir bilgi eksikliğini göstermektedir. Türkiye, Suriye’nin siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne kasteden ve kendi milli güvenliğine karşı varoluşsal bir tehdit oluşturan PKK/PYD/YPG ile DEAŞ terör örgütlerine karşı mücadelesini kararlıkla sürdürecektir. Kürtler dahil tüm Suriye halkını kucaklayan ülkemizin bir terör örgütüyle mücadelesinin Suriye’deki belirli bir topluluğun hedef alındığı şeklinde çarpıtılarak takdim edilmesi asla kabul edilemez. Bu terör örgütünün DEAŞ ile mücadelede ortak olarak görülmesini de şiddetle kınıyoruz” dedi.

Aksoy, ayrıca “Türkiye, gerek terörle mücadelesinde, gerek Suriye ihtilafına siyasi çözüm bulunmasına yönelik çabalarında Suriyeli Kürtlerin haklarının korunmasını gözetmeyi sürdürecektir. PYD/YPG mezaliminden kaçan yüzbinlerce Suriyeli Kürde halen Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı ve bu kişilerin PYD/YPG baskısı nedeniyle kendi topraklarına dönemedikleri de hatırda tutulmalıdır” ifadelerini de kullandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG