Erişilebilirlik

Türkiye Uluslararası Adalet Divanı’nda konuştu: İsrail’in fiillerinin hukuk dışı olduğu ilan edilmeli


Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, Uluslararası Adalet Divanı'nda konuştu
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, Uluslararası Adalet Divanı'nda konuştu

Türkiye, İsrail-Filistin çatışmasının temel nedeninin “işgal” olduğunu söyledi, Mahkeme’yi “İsrail’in, Filistin topraklarındaki fiillerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ilan etmeye” çağırdı.

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız Lahey’de Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) bir konuşma yaptı. İsrail'in Filistin topraklarındaki varlığının bölgedeki çatışmaların temel nedeni olduğunu söyleyen Yıldız, iki devletli çözümden yana ulusal tavrı tekrarladı.

İsrail'in Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarının ele alınacağı kamuya açık duruşmaların son gününde konuşan Yıldız, "7 Ekim'den sonra ortaya çıkan durum, İsrail-Filistin çatışmasının temel nedenini ele almadan bölgede barış olmayacağını bir kez daha kanıtlıyor" dedi ve temel neden olarak İsrail’in Filistin topraklarındaki varlığını gösterdi.

Yıldız, “Barışın önündeki asıl engel açıktır. İsrail'in Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Filistin topraklarını işgalinin derinleşmesi ve iki devlet vizyonunun hayata geçirilememesi” ifadelerini kullandı.

Ahmet Yıldız, Hamas’ın 7 Ekim'de İsrail'de 1200 kişinin ölümüne yol açan saldırılarına ve İsrail'in o tarihten bu yana 29 binden fazla kişinin ölümüne neden olan askeri müdahalesine de değindi.

İsrail’in, insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal eden tüm eylemlerden sorumlu tutulması gerektiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye’nin Uluslararası Adalet Divanı’ndan talebinin, “İsrail’in, Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarındaki fiillerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunun ilan edilmesi” olduğunu belirtti.

Ahmet Yıldız, “İsrail’in hukuk dışı, tek taraflı adımları birçok BM kararını da hiçe saymaktadır. Bu da giderek iki devletli bir çözüm vizyonunu tehlikeye atmaktadır” dedi.

Dünyada İslamafobi, antisemitizm ve aşırıcılık tehditlerinin arttığına söyleyen Yıldız, Türkiye'nin, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın statüsünün değiştirilmesine karşı çıktığını belirtti. Yıldız, “Türkiye, müslümanların rahatça Harem-i Şerif'te ibadet yapmalarının engellenmesini de kınıyor. Bu engellemeler Kudüs'ün tarihi statüne aykırıdır" diye konuştu.

BM'nin Dünya Mahkemesi olarak da bilinen üst mahkemesi, BM Genel Kurulu'nun 2022'de "İsrail işgalinin hukuki sonuçlarına ilişkin bağlayıcı olmayan bir görüş” yayınlama talebinin ardından 50'den fazla devletin savunmalarını dinliyor.

Duruşmalar, Filistinlilerin uluslararası hukuk kurumlarının İsrail'in faaliyetlerini incelemesini sağlama çabasının bir parçası. Duruşmalara katılmayan İsrail, yazılı yorumunda mahkemenin katılımının müzakere yoluyla bir çözüme varılmasına zarar verebileceğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta Filistinli temsilciler hakimlerden İsrail'in "Filistin topraklarını işgal etmesini yasa dışı ilan etmelerini” istedi ve bu görüşün iki devletli bir çözüme ulaşılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Hakimlerin taleplerle ilgili görüş bildirmeleri yaklaşık altı ay sürecek.

Mahkemede Türkiye’den sonra Zambiya söz aldı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG