Erişilebilirlik

Üç Boyutlu Filmlere Yapılan Yatırımlar Artıyor


Üç Boyutlu Filmlere Yapılan Yatırımlar Artıyor
Üç Boyutlu Filmlere Yapılan Yatırımlar Artıyor

Üç boyutlu filmlerin giderek daha da popüler hale gelmesiyle elektronik sektörünün önde gelen bazı şirketleri bu yeni teknolojiyi daha fazla tüketiciye ulaştırmak için büyük yatırımlar yapıyor. Elektronik uzmanları üç boyutlu sinema ve televizyon teknolojisinin yaygınlaşmasının yaklaşık on yıl süreceğini tahmin etse de Amerikan ve Japon elektronik şirketleri, tüketicilerin yoğun talebinin üç boyutlu teknolojiyi oturma odalarımıza daha erken getireceğinden oldukça emin.



Beyazperdede gösterilen son üç boyutlu filmde tarih öncesi balıklar dişlerini adeta izleyicilere geçiriyor. Piranha 3D gibi filmleri izlemek için 15 ila 20 dolar vermeye razı olanların sayısı arttıkça elektronik şirketleri, izleyicilerin aynı heyecanı evde de yaşamak isteyeceğini düşünüyor.

California’daki Silikon Vadisi’nden grafik teknolojisi şirketi Nvidia, üç boyutlu görüntüyü bilgisayara taşıyan yeni bir cihaz geliştiriyor. Şirket yetkilisi Phil Eisler, özel gözlüklerin her iki göze de yüksek çözünürlüklü üç boyutlu görüntü getirdiğini söylüyor. Şirket yetkilisi Phil Eisler,”Nvidia’da aktif kepenkli gözlükler üretiyoruz. 120 Hz frekansında ardışık çerçeve metodunu kullanıyoruz. Gözlüklerin çerçevesi sol ve sağa 60 Hz frekansında açılıp kapanıyor. Bir Toshiba üç boyutlu dizüstü bilgisayarın ekranıysa 120 Hz frekansında çalışarak görüntüyü sola ve sağa veriyor. Böylece tam çözünürlüklü, tam renkli gerçek üç boyutlu görüntü elde ediyoruz,” diyor.

Nvidia’ya göre eski yeşil ve kırmızı karton gözlükler artık çok geride kaldı. Şirketler üç boyutlu görüntü yaratmak için farklı yöntemler üzerinde çalışsalar da pazarlama uzmanı John Peddie’ye göre, Nvidia’nın avantajı, üç boyutlu olmayan bilgisayar oyunlarına da uygulanabilir olması. John Peddie,”Bilgisayar oyunu geliştirenlerin hiçbir şey yapması gerekmiyor. 60 Hz frekansla çalışan eski bir ekranda oyunu iki boyutlu olarak da oynarsınız. Ya da Nvidia’nın sunduğu gözlükleriniz, alıcınız ve sihirli yazılım sayesinde oyununuzun tadına üç boyutlu olarak varırsınız,” diyor.

Bazı şirketlerse daha da ileriye bakıyor. İki rakip şirket, Sony ve Toshiba, üç boyutlu teknolojiden gözlükleri tamamen silecek teknoloji geliştirme peşinde. Sony’den Yoshihisa Ishida, bu teknolojiyi ilk kez Sony’nin geliştirmek istediğini ancak belirli bir takvim olmadığını söylüyor. Ishida,”Tüm teknik unsurlar hazır olduğu zaman üç boyutlu televizyonların görüntüleri gözlüksüz olarak çok daha rahat izlenecek. Ancak bu aşamaya gelmeden önce hem teknik sorunları hem de yüksek fiyat sorununu çözmemiz gerekecek,” diyor.

Üç boyutlu televizyonlar ucuz olmayacak. Kişisel bilgisayarları Nvidia sistemiyle yenilemenin maliyeti 600 dolar civarında. Tek bir gözlüğün fiyatınınsa 200 dolar olması bekleniyor.

Gözlük gerektiren üç boyutlu görüntülü televizyonlar şu anda 3 binle 5 bin dolar arasında satılıyor. Gözlükler olmadan üç boyutlu görüntü izlemenin maliyetinin bundan çok daha yüksek olacağı kesin.

XS
SM
MD
LG