Erişilebilirlik

Üç Latin Amerika Ülkesinden Snowden'a Sığınma Hakkı


Latin Amerika ülkeleri Venezüella, Nikaragua ve Bolivya, Amerikan istihbaratının en büyük telekulak operasyonlarından birini kamuoyuna duyuran Edward Snowden’e sığınma hakkı tanıdı.

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Snowden’ı “Amerika’nın zulmünden” korumak için, kendisine sığınma hakkı tanıdıklarını bildirdi.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega da koşulların uygun olması durumunda Edward Snowden’ın kendilerine sığınabileceğini açıkladı.

Son olarak Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ülkesinin Amerika ve Avrupalı müttefiklerinden korkmadığını, başvurması durumunda Edward Snowden’a sığınma hakkı vereceklerini söyledi.

Edward Snowden’ın Moskova havaalanının transit alanında mahsur kaldığı tahmin ediliyor. Amerika’nın pasaportunu iptal ettiği ve seyahat belgeleri olmayan Snowden’ın buradan üçüncü bir ülkeye gitmek için uçağa binip binemeyeceği bilinmiyor.

Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin eski çalışanı, 30 yaşındaki Snowden 20 kadar ülkeye sığınma başvurusu yaptı. Eski çalıştığı kurumun Amerikan vatandaşlarının telefon ve internet iletişim kayıtlarını topladığı gizli operasyonu açıklayıp Hong Kong’a kaçmasından sonra Amerikalı yetkililer Snowden’ı tutuklamak için harekete geçmişti.

Ulusal Güvenlik Dairesi, Snowden’ın deşifre ettiği istihbarat operasyonunun Amerika’yı terör saldırılarından korumak için uygulandığını savunuyor. Ancak Snowden, Amerikalıların devletleri tarafından izlendiğini bilmesi gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG