Erişilebilirlik

Ukrayna Başbakanı Washington’a Geliyor


Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk
Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk

Kırım’da referandum hazırlıkları sürerken, Rusya’ya bir santimetrekare bile toprak vermeyeceklerini söyleyen Başbakan Arseniy Yatsenyuk Çarşamba günü Washington’da temaslarda bulunacak

Kırım Seçim Komisyonu Başkanı Mikailo Malişev, önümüzdeki Pazar günü Rusya’yla birleşmeye ilişkin yapılacak olan referandumun hazırlıklarının sürdüğünü bildirdi. Malişev, Kırım’daki tüm kayıtlı seçmenlerin referanduma katılma hakkı olduğunu söyledi.
Ukrayna’nın geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, bir santimetrekare bile toprak vermeyeceklerini söyledi. Başbakan Yatsenyuk, Ukraynalı şair ve ulusal kahraman Taras Şavçenko’nun 200’üncü doğum gününü kutlamak için Kiev’de yürüyüş düzenleyen göstericilere seslendi.

Arseniy Yatsenyuk, Kırım’daki krizi ele almak üzere Çarşamba günü Washington’da Başkan Obama’yla görüşecek.

Öte yandan bir Rus siyasetçi, 16 Mart referandumunda Kırım’dan Rusya’yla birleşme yolunda ‘evet’ kararı çıktığı takdirde Rusya’nın Kırım’ın sanayi altyapısını yenilemek için bir milyar yüz milyon dolar ayıracağını bildirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı telefon görüşmesinde referandumun yasadışı olduğunu ve Ukrayna anayasasını ihlal ettiğini söyledi.

Kırım’daki ayrılıkçı hareketi destekleyen Putin ise hareketin uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu. Kırım Parlamentosu Sözcüsü Vladimir Konstantinov ise Kırım’daki Ukraynalı askerlerin bölgede kalmaları için Kiev hükümetine olan bağlılıklarından vazgeçmeleri gerektiğini kaydetti.

Amerikan Ulusak Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken ise Washington’un, referandumdan Ukrayna’dan ayrılma kararı çıkması durumunda Kırım’ın Rusya topraklarına katılmasını tanımayacağını söyledi.

Amerika’nın Rusya eski büyükelçisi Michael McFaul ise Kırım’ı ilhak etmesi durumunda Rusya’nın uzun yıllar boyunca uluslararası toplumdan dışlanacağını söyledi. McFaul, Çin’in bile Rusya’ya bu konuda destek vermediğini hatırlattı.

Öte yandan Rus güçleri, Kırım Yarımadası’ndaki kontrolü sıkılaştırdı. Yarımadanın batısında Ukrayna’ya ait olan sınır karakolunu ele geçiren Rus güçler, böylelikle Kırım dahilinde 11 sınır noktasını kontrol altına almış oldu.

Rusya ise Sivastopol’deki Karadeniz Donanma Filosu dışında yarımadada konuşlandırdığı asker olmadığını savunuyor.

Bu arada durumu birinci elden incelemek isteyen yabancı gözlemciler Kırım’a giriş izni alamadı. Rusya yanlısı silahlı güçlerin havaya uyarı ateşi açması üzerine gözlemciler Cumartesi günü geri dönmek zorunda kaldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG