Erişilebilirlik

Zelenski Beyaz Saray'da Başkan Joe Biden'la Biraraya Geldi


Başkan Biden ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Beyaz Saray'da
Başkan Biden ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Beyaz Saray'da

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasındaki ilk yurtdışı ziyaretini bugün Washington'a yapıyor.

Washington'a gelen Zelenski, Başkan Joe Biden'la Beyaz Saray'da biraraya geldi. Zelenski bu akşam da Kongre'ye hitaben bir konuşma yapacak.

Zelenski, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ziyaretin amacının Ukrayna'nın "dayanıklılığını ve savunma kabiliyetlerini güçlendirmek" ve Başkan Biden’la ABD ile ülkesi arasındaki işbirliğini ele almak olduğunu kaydetti.

Zelenski Washington’da
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:09:43 0:00

Hassas ziyaret, hem Rusya hem de Ukrayna tarafında on binlerce kişinin ölümüne, yaralamasına ve Ukraynalı sivillerin hayatlarının alt üst olmasına yol açan savaşın onuncu ayında gerçekleşiyor. Ziyaret aynı zamanda ABD Kongresi'nin Ukrayna'ya 45 milyar dolarlık acil yardım programını içeren harcama paketini oylamaya ve ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi göndermeye hazırlandığı döneme denk geliyor.

Zelenski dün bin 300 kilometrelik cephenin en sıcak noktası olarak tanımladığı, Donetsk bölgesindeki Bakmut kentini ziyaret etti ve Ukraynalı askerlerin "cesaret, dayanıklılık ve gücünü" övdü.

Polonya'nın özel televizyonlarından TVN24, Zelenski'nin Washington'a gitmek üzere bugün erken saatlerde Polonya'ya geldiğini bildirdi. TVN24, Zelenski'nin tren istasyonuna varışını ve kendisine eşlik eden konvoyu gösteren bir video yayınladı.

Televizyon kanalı, bazı kısımları güvenlik nedeniyle flulaştırılan videonun bu sabah Polonya'nın sınır kasabası Przemisl'de çekildiğini bildirdi. Przemisl, savaştan kaçan çok sayıda Ukraynalı'nın Polonya'daki ilk durağı olmuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, dün geceki açıklamasında, Başkan Biden'ın Zelenski'nin ziyaretini sabırsızlıkla beklediğini, Zelenski'nin Kongre'ye hitaben yapacağı konuşmanın "Ukrayna'ya verilen güçlü partilerüstü desteğin" göstergesi olacağını kaydetti.
Karine Jean-Pierre, "Ziyaret, Amerika'nın ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'ya sağladığı sarsılmaz nitelikteki ekonomik, insani ve askeri desteğin göstergesi olacak" dedi.

Beyaz Saray'ın Doğu Salonu'nda Biden'la ortak basın toplantısı düzenleyecek olan Zelenski akşam saatlerindeyse Kongre'ye hitaben bir konuşma yapacak.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Kongre'nin ortak oturumda konuşması için Zelenski'ye gönderdiği mektubunda, "Ukrayna için verilen savaş demokrasinin kendisi için verilen savaştır" dedi ve Kongre üyelerinin Zelenski'nin birlik, direniş ve azim mesajlarıyla dolu ilham verici konuşmasını sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

Zelenski'nin ziyaretinin hassasiyeti nedeniyle konuyla ilgili bilgi sahibi olan ancak adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisi, Biden ve Zelenski'nin Washington ziyaretini 11 Aralık'ta yaptıkları son telefon görüşmesinde konuştuklarını söyledi. Yetkili, bu görüşmeden üç gün sonra Zelenski'ye resmi davetiye gönderildiğini bildirdi. Zelenski daveti Cuma günü kabul etti ve ziyaretin gerçekleşeceği, Beyaz Saray'ın Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'yle Kongre konuşmasını planlamaya başladığı Pazar günü doğrulandı.

Yetkili, Beyaz Saray'ın Zelenski ile Ukrayna'dan ayrılması ve Washington'a gelişi için güvenliğin nasıl sağlanacağıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi ancak Zelenski'nin nasıl korunacağına ilişkin ayrıntıları paylaşmadı. Yetkiliye göre Amerika, Zelenski'nin ziyareti sırasında da Rusya'nın Ukrayna kuvvetlerine ve sivil altyapıya yönelik saldırıları sürdürmesini bekliyor.

Kongre'de oylamaya sunulacak fonlar, Amerika'nın Ukrayna'ya şimdiye kadar sağladığı ve aylar boyu devam etmesi taahhüdünde bulunduğu en büyük yardım olacak. Bu fonlar, Biden'ın talep ettiği 37 milyar dolarlık acil yardımdan da fazla.

Amerika'dan Ukrayna'ya 1,85 milyar dolarlık ilave askeri yardım

Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya ilk kez Patriot füze savunma sistemini ve savaş uçakları için hassas güdümlü bombaları da içerecek 1 milyar 800 milyon dolarlık ilave askeri yardımı yapılacağını açıkladı.

Pakette ABD Savunma Bakanlığı stoklarından 1 milyar dolar tutarında silah ve Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi aracılığıyla 800 milyon tutarında fon bulunuyor.

Ukrayna'ya Patriot bataryası gönderilmesi kararı, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın gelişmiş karadan havaya füze sistemlerinin tedarikinin kışkırtıcı bir adım olarak kabul edileceği ve Patriot bataryasıyla beraberindeki ekiplerin Rus ordusu için meşru birer hedef haline geleceği yönündeki tehditlerine denk geldi.

Patriot bataryasının Ukrayna'daki cephede ne zaman konuşlandırılacağı bilinmiyor. Bunun nedeni, yüksek teknoloji ürünü Patriot bataryasını kullanacak Ukrayna kuvvetlerini Amerikalı askerlerin eğitmek zorunda olması. Eğitimin birkaç hafta sürmesi ve Almanya'da verilmesi bekleniyor. Şimdiye kadar Amerika ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna kuvvetlerine sağladığı eğitimlerin tamamı Avrupa ülkelerinde verildi.

Beyaz Saray'ın Ukrayna'ya yeni askeri yardımlar yapmaya hazırlandığı bu dönemde Biden ve Zelenski sık sık telefon görüşmeleri yaptı. Görüşmelerin genellikle sıcak bir havada geçtiği, Biden'ın Ukrayna'yı Rusya'ya karşı sergilediği sağlam duruş nedeniyle övdüğü, Zelenski'nin de desteği için Biden'a teşekkür ettiği bildiriliyor.

Zelenski'yi daha önce Kiev'de ziyaret eden Pelosi, Kongre üyelerine, Zelenski'nin bu akşam yapacağı konuşma için Kongre'de hazır bulunmaları çağrısı yaptı.

Kremlin'den "Ukrayna'yla müzakere şansı yok" mesajı

Kremlin'den yapılan açıklamada Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'nin Washington ziyaretinden hiçbir sonuç çıkmayacağı ve Rusya'nın Ukrayna'yla barış görüşmesi yapma şansının olmadığı aktarıldı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah tedarikine devam etmesinin anlaşmazlıkların "derinleşmesine" neden olacağı uyarısı yaptı.

Peskov, "Silah tedariki devam ediyor ve tedarik edilen silahların kapsamı genişliyor. Tüm bunlar elbette çalışmanın artmasına yol açıyor. Bu durum Ukrayna için iyi değil" dedi.

Moskova'nın Zelenski'nin Washington ziyaretinden olumlu bir sonuç bekleyip beklemediğiyle ilgili bir soruya ise Peskov "hayır" yanıtını verdi.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG