Erişilebilirlik

Ukrayna'nın Doğusunda Çatışmalar Kızışıyor


Rusya bugün de Ukrayna'nın enerji tesislerine yönelik füze saldırılarına devam etti. Rus kuvvetleri, güneydeki Herson'dan çektiği askerleriyle güçlendirdiği doğu kanadını, Ukrayna'nın doğusundaki saldırıları arttırmak için kullanmaya başladı.

Kiev'e yılın ilk karı düşerken yetkililer, ülke çapında elektrik hizmetini yeniden devreye sokmak için çalıştıklarını söyledi. Ukrayna, dokuz aydır süren savaşta Rusya'nın bu haftaki bombardımanlarla sivil altyapıya en ağır hasara yol açtığını bildirdi.

Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Odesa, başkent Kiev, Dnipro ve güneydoğudaki Zaporijya dahil birçok kent patlamalarla sarsıldı. Zaporijya'da iki kişinin öldüğü bildirildi.

Ukrayna haber ajansı Interfax, Başbakan Denis Şmihal'in "Şu anda Kiev'in üzerinde füzeler uçuyor" şeklindeki sözlerine yer verdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, "Teröristler ne isterse istesin, neyi başarmaya çalışırsa çalışsın bu kışı atlatmak ve ilkbaharda, şu anda olduğumuzdan çok daha güçlü, tüm topraklarımızın özgürleşmesi için şu anda olduğumuzdan çok daha hazır olmak zorundayız" dedi.

Yerel yetkililer, Dnipro'da en az 15, kuzeydoğudaki Harkiv'de 3, Odesa'da da en az 1 kişinin yaralandığını bildirdi.

Devlete bağlı enerji şirketi Naftogaz, Ukrayna'nın doğusundaki doğalgaz üretim tesislerinin hasar gördüğünü bildirdi. Dnipro'daki Pivdenmaş savunma fabrikası da füze isabet eden tesislerden biri.

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Melitopol kentinin belediye başkanı da kentte ısınma sağlanamadığını söyledi. Ülkede başka bölgeler, Salı günkü hava saldırılarının enerji altyapısında yol açtığı hasar nedeniyle enerji tasarrufu yapmak için zorunlu elektrik kesintisi uygulamasına gitti.

Ukrayna'nın en büyük özel enerji tedarikçisi şirketi DTEK'in Başkanı, bazı bölgelerde elektrik kesintilerinin günlerce sürebileceğini söyledi.

DTEK Başkanı Dimitro Saharçuk, Interfax haber ajansına göre, "Maalesef elektrik sadece günde birkaç saat verilecek. Bu süre günde iki ya da üç saat olacak" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA) milyonlarca insanın "sürekli enerji kesintisiyle" karşılaştığı Ukrayna'da bu kış ciddi bir insanlık krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Ukrayna'nın doğusunda şiddetli çatışmalar

Ukraynalı yetkililer, doğudaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde şiddetli çatışmalar olduğunu bildirdi.

Bölge Valisi Serhiy Hayday, bir televizyon programında, "Ukrayna ordusu, (Luhansk bölgesindeki) Svatove ve Kreminna yönünde düşmanı biraz püskürtmeyi başardı. Bölge sakinleri yakında çatışmaların sürdüğünü duyabildiklerini söylüyor" dedi.

Zaporijya'nın Rusya kontrolundaki kısmının Rusya tarafından atanan yetkilisi Vladimir Rogov, Ukrayna'ya ait bir füzenin bölgede bir köyü vurduğunu, iki kişinin öldüğünü, dokuz kişinin yaralandığını söyledi.

Ukrayna ve Rus askerlerinin, Herson bölgesini ikiye bölen Dinyeper Nehri'nin karşılıklı iki yakasında çatıştığı, yağışın ve kış şartlarının ağırlaşmaya başladığı kentte çatışma seslerinin duyulduğu bildirildi.

Öte yandan Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastirski, Herson bölgesinde Rus askerleri çekildikten sonra 63 kişinin işkence izleri taşıyan cansız bedenlerinin bulunduğunu söyledi.

Interfax haber ajansı, İçişleri Bakanı Monastirski'nin "Arama çalışmaları henüz yeni başladı. Çok daha fazla sayıda zindan ve toplu mezar ortaya çıkarılacak" şeklindeki sözlerini aktardı.

Kremlin: "Kiev'le kamuoyuna açık müzakereler yürütmeyi düşünemiyoruz"

Öte yandan Kremlin'den bugün yapılan açıklamada Kiev, olası barış görüşmelerini saptırmakla suçlandı. Kremlin, Rusya'nın Ukrayna'yla kamuoyunun gözü önünde müzakereye girmeyi düşünemeyeceğini bildirdi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Amerika'nın Rusya'nın kaygılarını göz önünde bulundurma becerisine sahip olduğunu ve ve isterse Kiev'i müzakere masasına geri dönme yönünde cesaretlendirebileceğini söyledi.

Peskov, dokuz aydır süren çatışmalar sırasında Kiev'in Moskova'yla müzakere edip etmeme konusunda birkaç kez tavır değiştirdiğini, bu nedenle Kiev'in güvenilmez olduğunu kaydetti.

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Önce müzakere diyorlar, sonra müzakere etmeyi reddediyorlar, sonra da her türlü müzakereyi yasaklayan bir yasa geçiriyorlar, sonra da müzakere ederiz ama

Peskov, "Bu nedenle kamuoyu gözü önünde müzakere edildiğini düşünmek zor. Kesin olan tek şey var: Ukraynalılar hiçbir müzakere istemiyor" şeklinde konuştu.

Peskov, bu bağlamda Moskova'nın "özel askeri operasyona" devam edeceğini, Ukrayna genelindeki hedeflere yönelik füze saldırılarının Kiev'in müzakere masasına oturma istekliliği göstermemesinin sonucu olduğunu sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG