Erişilebilirlik

Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a 95 milyar dolarlık yardım paketi ABD Temsilciler Meclisi’nden geçti, haftaya Senato’da görüşülecek


ABD Kongre binası önünde Ukrayna ve ABD bayraklarıyla göstericiler
ABD Kongre binası önünde Ukrayna ve ABD bayraklarıyla göstericiler

ABD Temsilciler Meclisi Cumartesi günü iki partinin de geniş desteğiyle, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a güvenlik yardımı sağlayan 95 milyar dolarlık bir yasa paketini kabul etti.

Paket, Cumhuriyetçiler’den bazı isimlerin sert itirazlarına rağmen Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden geçti.

Yasa paketi, benzer bir paketi iki ay önce kabul eden Senato'ya gidecek. Senato’da çoğunluk Demokrat Parti’nin elinde.

Demokrat Başkan Joe Biden'dan Cumhuriyetçi Parti’nin Senato lideri Mitch McConnell'a kadar birçok ABD lideri, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ı konuyu oylamaya sunmaya çağırıyor.

Senato'nun paketi önümüzdeki hafta geçirerek yasayı imzalaması için Biden'a göndermesi bekleniyor.

Paketin bir kısmının geçtiği anlaşılınca bazı Demokrat temsilciler Ukrayna bayrakları salladı. Johnson temsilcilere, bayrak sallamalarının "düzen ihlali" olduğunu söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ABD’deki yasa yapıcılarının "tarihi doğru yolda tutmak" için harekete geçtiğini söyleyerek teşekkürlerini iletti.

Zelenski, X'te yaptığı açıklamada, "Bugün Temsilciler Meclisi'nden geçen ve hayati önem taşıyan ABD yardım tasarısı, savaşın yayılmasını önleyecek, binlerce hayat kurtaracak ve halklarımızın daha güçlü olmasına yardımcı olacak" dedi.

Biden: "Bu yardım çok acil bir zamanda geliyor"

Ukrayna'ya yönelik yeni askeri yardımların ne kadar hızla biteceği belli değildi. Bu durum, muhtemelen Kongre'nin daha hızlı adım atması yönünde çağrılara yol açıyordu.

Geçen yıldan bu yana Kongre'ye Ukrayna'ya yapılacak ek yardımı onaylaması yönünde çağrıda bulunan Biden da bir açıklamada bulundu.

Biden, "Bu yardım, İsrail'in İran’ın eşi benzeri görülmemiş saldırılarıyla karşı karşıya olduğu ve Ukrayna'nın Rusya'nın devam eden bombardımanı altında olduğu bu çok acil bir zamanda geliyor" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova ise paketin Temsilciler Meclisi’nden geçmesi sonrası, ABD'nin Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a askeri yardım sağlayan yardım paketinin "dünya çapında krizi derinleştireceğini" söyledi.

Zakharova, Telegram'da yaptığı açıklamada, "Kiev rejimine yapılan askeri yardım, terörist faaliyetlerin doğrudan sponsorluğudur" dedi.

Zakharova, "Tayvan'a yapılan yardım, Çin'in içişlerine müdahaledir. İsrail'e yardım, doğrudan bölgede gerilimin tırmanmasına ve benzeri görülmemiş bir yükselişe giden yoldur" diye ekledi.

Cumhuriyetçi Johnson bu hafta, partideki katı görüşlere sahip üyelerin kendisini görevden alma tehditlerini görmezden gelerek, Ukrayna’ya yaklaşık 60 milyar dolarlık bir yardımı içeren bir tasarıyı gündeme getirmeyi tercih etmişti.

Temsilciler Meclisi’nde 218 koltuk ile Cumhuriyetçiler çoğunluğa sahip. Demokratlar’ın ise 213 koltuğu var.

Oylanmayı bekleyen ve dört yasa tasarısından oluşan pakette, İsrail’e yardım, Tayvan ve Hint-Pasifik'teki müttefikler için güvenlik yardımı ve yaptırımlar, Çin'e ait sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanmasına dair bir uyarı ve ele geçirilen Rus varlıklarının potansiyel transferini içeren bir tedbir yer alıyor.

Beyaz Saray Cuma günü yaptığı açıklamada, "Dünya Kongre'nin ne yaptığını izliyor" demişti.

Beyaz Saray’ın açıklamasında, "Bu yasa tasarısını geçirmek, çok önemli bir anda Amerikan liderliğinin gücü hakkında güçlü bir mesaj gönderecektir. Yönetim, Kongre'nin her iki kanadını da bu ek finansman paketini hızla Başkan'ın masasına göndermeye çağırıyor" denilmişti.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG