Erişilebilirlik

Ukrayna İşgal Altındaki Toprakları Geri Alma Peşinde


Ülkenin kuzeydoğusundaki Rus kuvvetlerini hızlı bir karşı harekatla püskürten Ukrayna, tüm topraklarını Rusya işgalinden kurtarmayı amaçlıyor. Kiev, harekatın desteklenmesi için Batılı ülkelere silah sistemlerini daha hızlı sevketme çağrısında bulundu.

Rusya'nın Cumartesi günü Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki ana mevzisini terkederek savaşın başlangıcından bu yana en büyük yenilgisiyle karşılaşmasından beri, Ukrayna kuvvetleri çok sayıda kasabanın kontrolunu geri aldı.

Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Malyar, Reuters haber ajansına bugün yaptığı açıklamada, şiddetli çatışmaların kuzeydoğudaki Harkiv bölgesinde hala devam ettiğini, motivasyonu yüksek ve operasyonları iyi planlanmış olan Ukrayna kuvvetlerinin ilerleme kaydettiğini söyledi.

Ukrayna kuvvetlerinin geçen haftanın sonunda ele geçirdiği ülkenin en büyük ikinci kenti Harkiv'in 74 kilometre güneydoğusundaki kritik askeri ikmal merkezi Balakliya'ya giderken konuşan Hanna Malyar, "Amaç, Harkiv bölgesi ve ötesini yani Rusya Federasyonu tarafından işgal edilen tüm toprakları özgürlüğüne kavuşturmak" dedi.

"Rus terörüne" karşı Zelenski’den çağrı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de dün gece geç saatlerde yaptığı konuşmada, Batı'nın silah sistemlerini Ukrayna'ya daha hızlı ulaştırması gerektiğini söyleyerek, müttefiklere "Rus terörünü mağlup etmek için işbirliğini güçlendirme" çağrısı yaptı.

24 Şubat'ta başlayan Rus işgalinden bu yana Amerika ve müttefikleri, Ukrayna'ya milyarlarca dolarlık silah yardımında bulundu. Kiev, bu yardımlar sayesinde Moskova'nın kazanımlarının sınırlandırıldığını söylüyor.

Rus kuvvetleri, Ukrayna'nın güney ve doğusundaki toprakların beşte birini kontrolu altında tutuyor. Ancak Ukrayna her iki bölgede de karşı saldırılar düzenliyor.

Ukrayna ordusu bugün yeni bir ilerleme bildirmedi. Ordu, Rus kuvvetlerinin Ukrayna tarafından geri alınan Harkiv bölgesinin bazı kesimlerinde ve Donetsk'te topçu saldırısına devam ettiğini kaydetti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Ukrayna'nın Donetsk'teki saldırıları püskürttüğü kaydedildi. Ayrılıkçı Donetsk bölgesinin Rusya tarafından atanan yöneticisi Denis Puşilin, Ukrayna'nın saldırılarına karşı koyduklarını ve durumun düzeleceğine inandığını söyledi.

Moskova'nın ele geçirdiği Luhansk bölgesinin Ukraynalı Valisi Serhiy Hayday, bölgede bugün Kiev’in büyük bir karşı saldırıya başlamasının beklenebileceğini belirtti.

Reuters haber ajansı, çatışma alanlarına ilişkin iddiaları bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

Üst düzey Amerikalı bir askeri yetkili, Rusya'nın kuzeydoğuda Harkiv yakınındaki topraklardan büyük ölçüde çekildiğini, sınırdaki askerlerinin birçoğunu da geri aldığını söylemişti.

Ukrayna sınır muhafızlarının yayınladığı video görüntüleri, Ukraynalı askerlerin Rusya sınırı yakınındaki Vovçansk kasabasını işgalden kurtardığını, bayrakların yakıldığını ve "Rusya'yla biriz" yazılı posterlerin yırtıldığını gösteriyor.

Moskova'da görevli bir diplomat, Harkiv bölgesindeki ilerlemenin cesaret verici olduğunu, ancak sonraki adımlar açısından ihtiyatlı olunması gerektiğini kaydetti.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan diplomat "aceleci davranmamalıyız" dedi ve kilit sorunun Ukrayna güçlerinin Luhansk bölgesine girip giremeyeceği olduğuna dikkat çekti.

Durumu "Önemli bir gelişme, ancak henüz sonun başlangıcı değil" şeklinde tanımlayan diplomat, Ukrayna'nın şimdiye kadar yavaş ilerlediği güneydeki Herson bölgesinde Rus askerlerinin moralinin yaratacağı olası etkinin önemli olduğuna işaret etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün, Ukraynalı kuvvetlerin Batı'nın desteğiyle "önemli ilerleme" kaydettiğini söylemişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Ukrayna kuvvetlerinin 6 bin kilometrekarelik alanın kontrolunu geri aldığını ve bunun Pazar günü yetkililerin verdiği rakamın iki katı olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın yaklaşık 600 bin kilometrekarelik kara kütlesinin bir parçası olan bu alan, yaklaşık olarak Batı Şeria ve Gazze'nin toplam yüzölçümüne eşit.

Zelenski'nin danışmanı Mihailo Podolyak, Ukrayna'nın daha çok silaha ihtiyacı olmasının nedenini, sivilleri ve kritik önem taşıyan altyapıyı korumak için hava savunmasının gerekli olduğu şeklinde açıkladı.

Podolyak, yaptığı Twitter paylaşımında, "Luhansk ve Donetsk'in özgürlüğüne kavuşturulması domino etkisi yaratacak ve siyasi istikrarsızlığa yol açacak. Bu mümkün. Silah gerekiyor" dedi.

"Ukraynalılar'ı zor bir kış bekliyor"

Birleşmiş Milletler Göç Dairesi, Ukrayna'nın elektrik enerjisi ve ısıtma sistemlerinde meydana gelebilecek herhangi bir hasarın, özellikle Ukrayna içinde evlerini terk etmek zorunda kalan 6 milyon 900 bin kişi için bu kış yaşam şartlarını çok daha zorlaştırabileceği uyarısında bulundu.

Rusya, Ukrayna'nın doğu ve güneyde son günlerde yürüttüğü karşı harekata misilleme olarak elektrik santralları ve diğer altyapı unsurlarına yönelik topçu saldırılarını yoğunlaştırdı. Bu saldırılar, Harkiv ve civarında elektrik kesintilerine neden oldu.

Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Antonio Vitorino, Kiev'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu tesislere zarar verecek her türlü girişim, bu kentlerin ısıtma kapasiteleri üzerinde korkunç bir etki yaratacak" dedi.

Dün Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'yle görüşen Vitorino, "Kışa hazırlanmak için gereken her çabayı sarfediyoruz ancak elektriğe ihtiyacımız var. Bu da devlet hizmetlerinin çalışan bir elektrik sistemi sağlamasına dayanıyor" dedi.

Vitorino, bu kış bir numaralı önceliklerinin Ukrayna içinde evlerini terk etmek zorunda kalanların ısıtma, kışlık giyecek ve gıdaya erişimlerini sağlamak olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG