Erişilebilirlik

“Ukrayna’da Korkunç İnsan Hakları İhlalleri Yaşanıyor”


Ukraynalı bir çocuk
Ukraynalı bir çocuk

NEW YORK - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Rus işgalinin sürdüğü Ukrayna’daki gelinen son durumu yaşanan insan hakları nedeniyle “korkunç” olarak değerlendirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 48 sayfadan oluşan kapsamlı “Ukrayna’daki İnsan Hakları İhlalleri” raporunu bugün yayınladı. Rapor, 1 Ağustos 2022 ile 31 Ocak 2023 tarihleri arasındaki dönemde, sahadaki görevliler, uluslararası gözlemciler, insan hakları uzmanları, sivil toplum kuruluşları ve raportörlerin desteğiyle hazırlandı.

Raporda, savaşın hala acımasız şekilde sürdüğü Ukrayna’da hem sivillere hem de savaşan taraflara yönelik geniş kapsamlı insan hakları ihlallerinin yaşandığı, ülkede keyfi uygulamalarla insanların en temel yaşam haklarından mahsur yaşamak zorunda kaldıkları bildirildi.

Raporda, Ukrayna’da keyfi gözaltı, zorla kaybedilme, işkence, kötü muamele ve cinsel şiddet gibi çok sayıda insan hakkı ihlalinin tespit edildiği açıklandı.

“Sivil kayıpların gerçek sayısı açıklananın çok daha fazla”

Raporun kapsadığı altı aylık dönemde, 1605 kişinin öldüğü, 4 bin 382 kişinin yaralandığı, savaşın başından itibaren toplamda 5 bin 987 sivil can kaybının olduğu kaydedildi. Sivil kayıplarda yalnızca doğrulanan sayıların verildiği ancak gerçek sayının çok daha fazla oluğu vurgulandı. Sivil can kayıplarının çoğunun, etki alanı daha geniş patlayıcılar ve bombalamalar sonucunda meydana geldiği bilgisi verildi.

Raporda, bir yılı aşan kanlı savaşın sivillere ağır bir bedel ödettiği, sivil bireyler ve grupların hedef alındığı, bazı durumlarda aynı ailenin birden çok üyesini aynı anda öldürüldüğü belirtildi.

Ukrayna’da Rus saldırılarının ülkenin enerji altyapısını hedef aldığı ve bunun sonucunda soğuk kış aylarında siviller için ciddi zorluklar yaratan önemli çapta elektrik kesintilerinin yaşandığı kaydedildi. Raporun kapsadığı altı aylık dönemde ayrıca 107 sağlık tesisi ve 179 eğitim binasının hasar gördüğü, birçoğunun yıkıldığı ifade edildi.

“Sivillere karşı insan hakları vakaları belgelendi”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin raporunda, engellilerin güvenliği, sağlık, çalışma, eğitim, barınma, sosyal destek ve hizmet hakları ile din ve inanç özgürlüğünün de ihlal edildiği vurgulandı.

Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarında sivillerin insan haklarının ihlal edildiği 214 belgelenmiş olay tespit edildiği, bu kanıtlanmış vakalardan 185’inin erkeklere, 24’ünün kadınlara ve 5’nin çocuklara yönelik saldırılar sonucu olduğu belirtildi.

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rus silahlı kuvvetleri tarafından çocuklara yönelik keyfi gözaltı, zorla kaçırma, işkence veya diğer kötü muamelelerden ciddi şekilde endişe duyduklarını, altı aylık son raporlama döneminde, yaşları 14 ile 17 arasında değişen beş erkek çocuğun zorla kaçırıldığının belgelendiği belirtildi.

Raporda, 2022 Şubat ayından bu yılın 31 Ocak tarihine kadar, çoğunluğu Rusya'nın işgal ettiği topraklarda meydana gelen 133 cinsel şiddet vakasının tespit edildiği, bu vakalardan 85’inin erkekler, 45’inin kadın, 3’ünün de kız çocuklarına yönelik olduğunun belgelendiği kaydedildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG