Erişilebilirlik

Ukrayna: "Rusya’nın Şantajı Başarısız Oldu"


Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihailo Podolyak
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihailo Podolyak

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihailo Podolyak, Rusya'nın Ukrayna ile Karadeniz Tahıl İhracatı anlaşmasına dönmesinin, girişimin Kremlin'in katılımı olmadan da işleyebileceğini fark etmesinden kaynaklandığını söyledi.

Podolyak, Reuters haber ajansına yaptığı yazılı açıklamada, Moskova'nın kararının Rusya'nın "şantaj" ve "tırmandırma ve tehditlerinin" kararlı bir yanıtla karşılaştığında başarısız olduğunu gösterdiğini söyledi.

Podolyak, "Öyle ya da böyle, Rusya mahcup bir şekilde 'tahıl girişimine' geri döndü çünkü tahıl koridorunun Kremlin'in katılımı olmadan da işe yarayacağı ortaya çıktı" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı, "Bu tek bir şey söylüyor; Rusya her zaman daha güçlü olanlara, nasıl darbe alacağını bilenlere, pozisyonunu güçlü bir şekilde savunanlara karşı daha geride" diye konuştu.

Podolyak, Kremlin'in Cumartesi günü anlaşmaya katılımını askıya alırken yanlış hesap yaptığını öne sürdü. Rusya, Karadeniz'den geçen sivil gemilerin güvenliğini, filosuna yapılan ve bir kısmının tahıl ihracat koridorundan kaynaklandığını söylediği saldırı nedeniyle garanti edemeyeceğini söylemişti.

Ukrayna bunun suni bir bahane olduğunu söyledi. Podolyak, "Şantaj yapmak istediğinizde, kendinizi zora sokmamanız önemli" dedi.

Ukraynalı danışman, "Rusya sürekli olarak gerilimi tırmandırmaya ve tehditlere alışkın. Ancak diğer tarafların, arabulucuların, garantörlerin sağlam bir duruşu varsa, o zaman tehditlerin sadece ürkütücü bir uluslararası halkla ilişkiler olduğu hemen anlaşılır" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür

Reuters'a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir başka üst düzey Ukraynalı yetkili ise Moskova'nın kararının, Türkiye'nin Rusya üzerindeki baskısının bir sonucu olduğunu söyledi.

Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov da paylaştığı Twitter mesajında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e teşekkür etti.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG