Erişilebilirlik

'Ukrayna Siber Saldırılara da Hedef Oluyor'


Siber güvenlik uzmanları, “Snake-Yılan” adı verilen saldırgan bir bilgisayar virüsünün Ukrayna’nın telekomünikasyon sistemlerini hedef aldığını, virüs saldırılarının Ocak 2013’ten bu yana da arttığını bildiriyor

Siber güvenlik uzmanları, “Snake-Yılan” adı verilen saldırgan bir bilgisayar virüsünün Ukrayna’nın telekomünikasyon sistemlerini hedef aldığını, virüs saldırılarının Ocak 2013’ten bu yana da arttığını bildiriyor.

Uluslararası siber güvenlik şirketi BAE Systems, Cuma günü yayınladığı raporda 2010 yılından bu yana 56 “Snake” saldırısı olduğunu, bunların 32’sinin Ukrayna’yı hedef aldığını açıkladı. Ukrayna’daki saldırıların 22’siyse Ocak 2013’ten itibaren gerçekleşmiş. Hedef alınan yerlerse ağırlıklı olarak Ukrayna devletine ait telekomünikasyon şebekeleri.

Virüse ‘kendi kuyruğunu yutan yılan’ anlamına gelen “Ouroboros” adı da veriliyor. Virüs dikkat çekmeden sisteme yayılıyor ve girdiği sistemlerin dışarıdan denetlenmesini ya da kontrolunu sağlıyor.

Snake virüsünü yazan kişinin kim olduğu bilinmiyor, ancak uzmanlar kullanıcıların Moskova saat dilimi üzerinde yaşadığını keşfetti. Virüs kodlarının içinde Rusça metinlere de rastlandı.

Uzmanlar Snake virüsünün 2010’da İran’ın nükleer tesislerini hedef alan Stuxnet bilgisayar virüsüyle benzerlikler taşıdığına dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG