Erişilebilirlik

Ukrayna'da Gençler Değişimde Kararlı


Ukrayna'da Gençler Değişimde Kararlı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Gençlerin önayak olduğu protestoların Rusya’nın desteklediği hükümeti devirdiği Ukrayna, bir hafta öncesine göre çok daha farklı bir ülke. Gençler şimdi Ukrayna'ya yepyeni bir yön vermek, işsizlik ve yolsuzluk olmayan bir ülkeye kavuşmak istiyor

Üniversite öğrencilerinin ele geçirdiği Ukrayna Eğitim Bakanlığı’nın önünde, ‘Öğrenciler Hoşgeldiniz’ yazıyor. Öğrenci kimliğini gösteren içeri girebiliyor. Öğrenci olmayanlar şimdilik uzak tutuluyor.

Öğrenciler içeride eski eğitim bakanlarının portrelerini inceliyor. Son eğitim bakanı, ‘Ukrayna’da Eğitimi Yıkan Adam’ olarak tanımlanıyor.

Öğrenciler son derece örgütlü. Genç erkekler, binayı savunmaya hazır, beklemede. Konferans salonunda bir komuta merkezi oluşturulmuş. Öğrenciler burada tartışmalar yapıyor. Sigara ve içki içmek, etrafa zarar vermek kesinlikle yasak. Öğrenciler bu kuralları uygulamak için binanın bazı bölümlerine barikatlar kurmuş.

Öğrenciler, bakanın ofisinin önündeki koridorda kapıları mühürlüyor: ”Yolsuzlukları kanıtlayacak belgelerin ortadan kaybolmasını istemiyoruz.”

Öğrenciler, soruşturmacıların ve televizyon kameralarının eşliğinde kapıları açacaklarını söylüyor.

Öğrenciler, yeni eğitim bakanının seçiminde ve eğitim sisteminde yapılacak reformlarda söz sahibi olmak istiyor.

23 yaşındaki hukuk öğrencisi Mlada Kaçurets, uzun vadede çok daha fazlasını istediklerini söylüyor: ”Sadece simaların değil, tüm sistemin değiştiğini görmek istiyorum. Bütün umudum, daha iyi bir hayat yaşamak. İnsan haklarının ve hukukun üstünlüğünün en önemli ilkeler olduğu bir ülkede yaşamak istiyorum.”

Bunlar oldukça iddialı hedefler ancak Mlada’ya göre Ukraynalı gençler, bir önceki nesle göre bu hedeflere ulaşacak donanıma daha çok sahip.

Mlada: ”Bütün eski Sovyet ülkelerinin bir sorunu var. Yaşlıların hepsi Sovyet sistemine aşina. Şimdi öğrenci olan yeni nesil ise bağımsız bir ülkede, açık bir dünyada büyüyor. Bu nedenle sistemin değişmesi için yeni öneriler getiriyorlar.”

Mlada, çocuklarını, sırf hükümetle aynı şekilde düşünmedikleri için göstericilerin sokaklarda öldürüldüğü bir ülkede büyütmek istemediğini, korkunun hakim olmadığı, uygar ve normal bir ülke istediğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG