Erişilebilirlik

Ukrayna’da Nükleer Enerji Zirvesi


Ukrayna’da Nükleer Enerji Zirvesi
Ukrayna’da Nükleer Enerji Zirvesi

Ukrayna’nın Başkenti Kiev’de nükleer enerjinin geleceği görüşülüyor.

Ukrayna, Rusya ve Beyaz Rusya tarafından düzenlenen iki günlük konferansa çeşitli ülkelerden yetkililer ve uzmanlar katılıyor.

Konferansta, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon ile BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano da hazır bulunacak.

Dün Kiev’de yapılan bağışçılar toplantısında, Çernobil nükleer santraline yeni tecrit çatısı inşaatı için 785 milyon dolar yardım sözü verildi. Çatı hala devam eden radyasyon sızıntısını durdurmayı amaçlıyor. Santralin reaktörlerini sökmek ancak yeni çatı tamamlandıktan sonra mümkün olacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, toplantıda yaptığı konuşmada, kendilerini bu sorun karşısında yalnız bırakmadığı için dünya ülkelerine teşekkür etti.

Çernobil’de 1986 yılının 25 Nisanında meydana gelen kazada 31 kişi öldü, 200,000 kişi bir daha geri dönmemek üzere bölgeden ayrılmak zorunda kaldı. Kazayı izleyen yıllarda binlerce kişinin radyasyonun sebep olduğu hastalıklardan öldüğü tahmin ediliyor.

Çernobil ve geçen ay Japonya’da meydana gelen radyasyon sızıntısı İtalya’yı nükleer elektrik santrali planlarını askıya almaya zorladı.

Yetkililer, yeni bir adım atmadan önce, Japonya’da deprem ve sunamiden zarar gören Fukuşima santralinden elde edilecek bilgileri incelemek istiyor.

XS
SM
MD
LG